Evropska podpora Ukrajini je visoka, realnost narekuje iskanje miru

ByA.K.

22. februarja, 2024 , , ,
Foto: Ukrajina

Evropska podpora Ukrajini je visoka, realnost narekuje iskanje miru

Podpora Ukrajini v njenem konfliktu z Rusijo v Evropski uniji (EU) ostaja visoka, vendar nedavna študija kaže, da bi se morali politiki bolj osredotočiti na iskanje poti do sprejemljivega miru. Po anketi, izvedeni v 12 državah EU, vključno s Francijo, Nemčijo, Madžarsko, Italijo, Nizozemsko, Poljsko, Španijo in Švedsko, le 10 odstotkov Evropejcev verjame, da lahko Ukrajina doseže vojaško zmago nad Rusijo. Anketa je razkrila tudi, da 20 odstotkov vprašanih napoveduje zmago Rusije. Večina pa kot najverjetnejši izid vidijo kompromisno poravnavo.

Razpoloženje je delno posledica neuspešnih protiofenziv Ukrajine, možnosti spremembe politike ZDA in potencialnega vstopa Donalda Trumpa v Belo hišo. Ugotovitve prihajajo nekaj dni pred drugo obletnice obsežne ruske invazije na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja 2022.

Poročilo z naslovom “Vojne in volitve: Kako lahko evropski voditelji ohranijo javno podporo Ukrajini”, ki ga je naročil Evropski svet za zunanje odnose (ECFR), navaja, da bi morali evropski politiki sprejeti bolj “realističen” pristop k vojni. Mark Leonard iz ECFR poudarja, da bi morali voditelji EU spremeniti način, kako govorijo o konfliktu. Meni tudi, da se je treba osredotočiti na iskanje trajnostnega miru, ki bi bil v korist Kijevu, ne pa zmage za Putina.

Dvom v zmago Ukrajine

Večina Evropejcev si želi preprečiti rusko zmago, a hkrati ne verjame v vojaško zmago Ukrajine. V luči te skepse je Leonard izpostavil pomen argumentov za večjo pomoč, ki bi se osredotočali na doseganje miru skozi pogajanja.

Kljub visoki podpori Kijevu med Evropejci, javnomnenjske raziskave kažejo, da Ukrajinci močno kakršnikoli poravnavi, ki bi Rusiji prepustila ozemlje. Strokovnjaki so razdeljeni: nekateri verjamejo, da bi mirovni sporazum, ki bi vključeval odstopanje ukrajinskega ozemlja, lahko spodbudil nadaljnje konflikte. Spet drugi pa menijo, da bi moral biti cilj končanje prelivanja krvi.

Anketa, izvedena januarja, je prav tako razkrila, da je po nedavnih dogodkih, ko so se ukrajinske sile morale umakniti iz vzhodne regije Donecka, Moskva dosegla strateško in simbolično zmago. Kljub temu želja po prisilitvi Kijeva k sprejetju poravnave najbolj prevladuje na Madžarskem, v Grčiji in Italiji. Podpora Ukrajini za ponovno pridobivanje izgubljenih ozemelj je medtem najmočnejša na Švedskem, Portugalskem in Poljskem.

Raziskava kaže na zapleteno sliko javnega mnenja v Evropi, ki združuje trdno podporo Ukrajini z realističnim pragmatizmom glede izida vojne. V tem času negotovosti je jasno, da se Evropejci in njihovi voditelji soočajo z izzivom, kako najbolje podpreti Ukrajino, hkrati pa iskati poti do mirne rešitve.

[Vir: Euronews]; Foto: Freepik; Portal24