Evropska poslanka Irena Joveva: Kako jih ni sram?

ByAna Koren

15. decembra, 2022 ,

Evropska poslanka Irena Joveva: Kako jih ni sram, kako spijo?

Evropska poslanka Irena Joveva: Kako jih ni sram, kako spijo? Po enem izmed največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta, se je javila poslanka Irena Joveva. Poslanka je nad dogajanjem milo rečeno šokirana.

Belgijsko tožilstvo bo v naslednjih tednih preiskovalo obtožbe o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja na politične odločitve v EU s strani Katarja, ki trenutno gosti svetovno prvenstvo v nogometu… več tukaj.

“Ne razumem, kaj za vraga se plete po glavah ljudi, da gredo počet take neumnosti? Kaj jim manjka v življenju? Denarja zagotovo ne, razuma pa očitno precej. Ne razumem, kako jih ni sram.

Ne razumem, kako (za)spijo ponoči. Ne razumem, kako se zbudijo in gredo dalje v dan, kot da se nič ni zgodilo. 

Ne razumem, kako imajo lahko doma punčko, ne veliko starejšo od moje, in očitno ne razmišljajo, kaj se lahko zgodi njej, ne krivi ne dolžni, zaradi kretenizmov mame in očeta. Ker, kaj, jih nihče ne bo ujel? Ker lahko?

Res ne razumem, no. Recite, da sem naivna. V redu. Recimo, da sprejmem. Recite mi “kaj pametuješ, saj ste vsi isti in vsak ima svojo ceno”. Ne sprejmem.

Niti pod razno nisem popolna, nisem vsem všeč, ne strinjajo se vsi z mano. Nič narobe. A to, kar vidite, slišite ali preberete od mene – to je to. To sem jaz.  Moj odsev je moj obraz. Čist. Moj odsev je moja vest. Čista.


Nismo vsi isti


Lahko sprejmemo še toliko pravil, lahko ustanovimo še toliko neodvisnih nadzornih organov, lahko smo še tako strogi, lahko še toliko obsojamo … seveda je vse omenjeno edino pravilno!

Toda na koncu vse stoji in pade na človeku samem. Na njegovi integriteti, načelnosti, uvidevnosti, na njegovem – če se omejim na ta primer (upam, da kmalu nekdanje) kolegice – razumevanju svoje funkcije, predvsem pa poslanstva,” je Joveva zapisala na Instagramu.

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu izglasovali razrešitev podpredsednice parlamenta Eve Kaili, osumljene korupcije.

“Tisti, ki se jih gladko kupi s kovčki z ne vem koliko tisočaki … takim je vseeno za pravila, nadzor, strogost. To so kriminalci. Težki. In kot take jih je treba obravnavati.

Upam, da se vse skupaj res, ampak RES celovito razišče. Upam, da vse tiste, ki bi morda (še) kdaj sploh pomislili, kaj šele storili nekaj tako nezaslišanega, ta škandal vsakič znova opomni, da jih bodo ujeli. Najbolj pa upam, da je jasno, da sem raje naivna kot vržena v koš “saj ste vsi isti”. Ne, nismo,” je zapis končala poslanka.

Vir: Mična Foto: Zajem zaslona Instagram