Evropska unija ima presežek cepiv proti covidu

ByAna Koren

30. aprila, 2023 , , , ,
person holding syringe and vaccine bottlePhoto by cottonbro studio on <a href="https://www.pexels.com/photo/person-holding-syringe-and-vaccine-bottle-3952241/" rel="nofollow">Pexels.com</a>

Evropka unija ima presežek cepiv proti covidu

Pfizer Inc. in BioNTech sta Evropski uniji, ki ima presežek cepiv proti covidu-19, predlagala, da države članice plačajo polovično ceno oziroma okoli 10 evrov za vsakega od okoli 70 milijonov preklicanih odmerkov, je danes poročal Financial Times.

Reuters je januarja poročal, da med EU in obema proizvajalcema zdravil potekajo pogovori s ciljem zmanjšanja števila odmerkov cepiva. Bruselj se je zavezal, da bo letos, kupil za do 500 milijonov odmerkov manj in sicer v zameno za višjo ceno.

Do te poteze prihaja, ko namerava EU prenoviti zakone, ki urejajo 148 milijard dolarjev vredno farmacevtsko industrijo. Prenove zakona so se lotili v upanju, da bo oživila naložbe in povečala dostop do cenovno dostopnih zdravil. Zdravstveni proračuni so zaradi stroškov zdravljenja Covid-19 namreč izčrpani.

Pfizer poročila FT ni želel komentirati. Dejal so le, da razprave potekajo “v dobri veri vseh strani”. Njihov partner BioNTech in Evropska agencija za zdravila (EMA) na Reutersovo prošnjo za komentar nista odgovorila.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

WHO: Umrljivost zaradi covida od začetka leta upadla za 95 odstotkov

Število smrti zaradi covida-19 se je od začetka leta zmanjšalo za 95 odstotkov, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). WHO je hkrati opozoril, da virus ni izginil.

Po mnenju WHO virus še ne bo kmalu izginil. Države po svetu pa se morajo naučiti obvladovati njegove posledice zunaj izrednih razmer, kot so posledice, ki jih občutijo ljudje, okuženi s tako imenovanim dolgim ​​covidom. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor WHO, je dodal, da ima ena od desetih okužb dolgotrajne simptome covida. Slednje pomeni, da bi lahko več sto milijonov ljudi potrebovalo dolgotrajno zdravljenje.

Kljub temu “optimizem črpamo iz stalnega upadanja števila prijavljenih smrti zaradi covida, ki so od začetka letošnjega leta padla za 95 odstotkov,” je poudaril na novinarski konferenci… več tukaj.