Evropska unija TikTok kaznovala s 345 milijoni evrov kazni

Evropska unija je TikTok kaznovala s 345 milijoni evrov kazni zaradi kršitve zakona o zasebnosti v zvezi z obdelavo osebnih podatkov otrok, je sporočil vodilni regulator v EU. Irska komisija za varstvo podatkov (DPC) je v izjavi zapisala, da je platforma za kratke videoposnetke v kitajski lasti, ki je priljubljena med najstniki po vsem svetu, med 31. julijem 2020 in 31. decembrom 2020 kršila več zakonov EU o zasebnosti.

To je prvič, da je DPC, vodilni regulator EU za mnoga svetovna tehnološka podjetja, kaznoval TikTok, ki je v lasti ByteDance. Številna podjetja so izbrala Irsko za regionalno središče, zato je DPC eden ključnih regulatorjev. Tiskovni predstavnik TikToka je sporočil, da se ne strinja z odločitvijo, zlasti z višino globe. Dodal je, da večina kritik ni več relevantna, in sicer zaradi ukrepov, ki jih je TikTok uvedel pred začetkom preiskave DPC septembra 2021.

DPC trdi, da je TikTok leta 2020 račune uporabnikov, mlajših od 16 let privzeto nastavil na “javne” in da TikTok ni preveril, ali je uporabnik dejansko starš ali skrbnik otroka v primeru povezave računa. TikTok je novembra 2020 dodal strožji starševski nadzor za Family Pairing in januarja 2021 spremenil privzeto nastavitev za vse registrirane uporabnike, mlajše od 16 let, na “zasebno”.

TikTok je sporočil, da namerava dodatno posodobiti svoje nastavitve zasebnosti, da bo jasnejša razlika med javnimi in zasebnimi računi in da bo zasebni račun vnaprej izbrana nastavitev za nove uporabnike, stare od 16 do 17 let, ko se bodo kasneje registrirali za aplikacijo, kar predstavlja že ta mesec. DPC je TikToku dal 3-mesečni rok za uskladitev s sodbo.

vir Foto: Pixabay Portal24