Evropske borze sledijo rasti Wall Streeta

ByAna Koren

12. januarja, 2023 ,

Evropske borze sledijo rasti Wall Streeta, čaka se pomembno poročilo

Tečaji delnic na evropskih borzah so se zvišali in tako sledili rasti Wall Streeta. Slednje še pred poročilom o inflaciji v ZDA, ki bi lahko pomembno vplivalo na smer trga.

Indeks vodilnih evropskih delnic STOXX 600 se je zvišal za 0,3 odstotka.

Londonski indeks FTSE se je ob tem okrepil za 0,55 odstotka, na 7767 točk.

Frankfurtski DAX  se je zvišal za 0,25 odstotka, je na 14.985 točkah. Pariški CAC je višje za 0,60 odstotka, na 6965 točkah.

Tečaji delnic so se zvišali tudi na azijskih borzah. 

Indeks azijsko-pacifiških delnic MSCI brez japonskih delnic se je zvišal za 0,2 odstotka in se približal najvišjim vrednostim v zadnjih sedmih mesecih.

Indeks Nikkei se je okrepil za 0,1 odstotka.

Tečaji delnic v Šanghaju, Južni Koreji, Hongkongu in Avstraliji so zrasli med 0,1 in 1,2 odstotka.

Vlagatelji pozor

Vlagatelji so po občutni rasti tečajev delnic od začetka leta previdni, trge medtem že drugi dan zapored vzpodbuja rast tečajev delnic na Wall Streetu.

Dow Jones je pridobil 0,8 odstotka. S&P 500 je medtem zrasel za 1,3 odstotka.

Indeks Nasdaq je višji za 1,8 odstotka.

Tečaji delnic so se že drugi dan zapored zaradi upanja vlagateljev, da bo poročilo o cenah življenjskih potrebščin v ZDA boljše od pričakovanj analitikov, že drugi dan zapored zvišali. Poročilo bo objavljeno v četrtek, analitiki, ki jih je anketiral Reuters ocenjujejo, da je letna stopnja inflacije decembra padla na 6,5 ​​odstotka z novembrskih 7,1 odstotka.

Oslabitev inflacije

Oslabitev inflacije bi FED-u odprla prostor za manj agresivno dvigovanje obrestnih mer. Na denarnem trgu ocenjujejo, da bodo vodilni v FED-u na februarskem zasedanju zvišali ključne obrestne mere za 0,25 odstotne točke in ne za 0,50 točke, kot so storili na zadnjem zasedanju lani.

Čeprav so vodilni v FED-u v zadnjih dneh dejali, da je treba obrestne mere še zvišati, tudi nad 5 odstotkov, da bi zatrli inflacijo, vlagatelji še vedno upajo, da bodo ob koncu cikla dvigi obrestnih mer znašali manj kot 5 odstotkov.

“Vlagatelji ocenjujejo, da se bližamo koncu cikla dvigovanja obrestnih mer,” je dejal Jake Dollarhide, direktor pri Longbow Asset Management. Zaradi agresivnega zviševanja obrestnih mer FED-a so tečaji delnic lani močno padli. In od začetka letošnjega leta so močno narasli.

“To ni presenetljivo, saj so tečaji delnic po padcu v preteklem letu na začetku novega leta vedno narasli,” pravi Dollarhide.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…