Evropske delnice dosegajo nove najvišje vrednosti, dolar pada

Foto: Freepik

Evropske delnice dosegajo nove najvišje vrednosti, dolar pada

V četrtkovem trgovanju so se svetovne borze okrepile. Vodilno vlogo so prevzele evropske delnice, ki so podprte z večjim od pričakovanega porastom tedenskih zahtevkov za brezposelnost v ZDA. To je vlagateljem vlilo upanje, da bi lahko ameriške Federalne rezerve kmalu znižale obrestne mere. Medtem ko so se obrestne mere stabilizirale, je dolar izgubil na vrednosti. Trgi namreč nestrpno pričakujejo ključne podatke o inflaciji, ki bodo objavljeni naslednji teden.

Vseevropski STOXX 600 in britanski FTSE 100 sta zabeležila rasti za 0,19  oz. 0,33 odstotka, s čimer sta dosegla nove rekordne vrednosti. Nemški DAX je prav tako dosegel vrhunec. To dogajanje je posledica nedavne odločitve Banke Anglije, ki je ohranila obrestne mere nespremenjene, a obenem nakazala, da je znižanje obrestnih mer v bližnji prihodnosti neizogibno.

Glavni ameriški indeksi so po počasnem začetku dneva pridobili na moči. Industrijski indeks Dow Jones je zabeležil že sedmo zaporedno rast, medtem ko je MSCI indeks zaključil z 0,38 odstotno rastjo. S&P 500 in Nasdaq Composite sta pridobila 0,51 oz. 0,27 odstotka. Razlog za rast je novica o povečanju tedenskih zahtevkov za brezposelnost, ki kaže na možno ohlapnejšo monetarno politiko ameriške centralne banke že v septembru.

Indeks dolarja je padel za 0,28 odstotka na 105,22, kar kaže na slabitev ameriške valute v primerjavi s košarico šestih glavnih svetovnih valut, vključno z jenom in evrom. Evro je pridobil 0,34 odstotka, medtem ko je japonski jen rahlo oslabel. Britanski funt se je okrepil za 0,2 odstotka na 1,2521 USD, kar kaže na povečano zaupanje v britansko gospodarstvo.

Referenčni donosi ameriških zakladnih zapisov so se znižali, saj je bilo v tem tednu nemoteno absorbiranih 125 milijard dolarjev novih zapisov in obveznic. To je znižalo pritisk na donosnosti in s tem povečalo apetit po tveganju med vlagatelji.

Donosnost ameriških zakladnih zapisov je padla, kitajski trg dosega nove vrednosti

Donosnost 10-letnih ameriških zakladnih zapisov je v zadnjem času padla za 2,4 bazične točke na 4,459 odstotka, medtem ko je donosnost dvoletnih zapisov, ki so pomemben indikator pričakovanih obrestnih mer, padla za 3 bazične točke na 4,8133 odstotka. To znižanje odraža trenutno sproščeno monetarno politiko in pričakovanja vlagateljev glede prihodnjih obrestnih mer.

Kitajski finančni trg je doživel pozitivne premike, predvsem zaradi ugodnih trgovinskih podatkov in sprememb na nepremičninskem trgu. Kitajski MSCI indeks, denominiran v dolarjih, je v zadnjih dveh mesecih zabeležil več kot 13-odstotno rast. Aprilski uvoz je poskočil za 8,4 odstotka na letni ravni, kar je znatno preseglo pričakovanja, medtem ko je izvoz prav tako pokazal pozitivne trende.

Dodatni zagon je kitajski trg prejel s spremembami v nepremičninskem sektorju, kjer je Hangzhou odpravil vse omejitve nakupa stanovanj, s čimer je poskušal okrepiti domače povpraševanje. To je privedlo do nadaljnjega rasta delnic modrih čipov (.CSI300), ki so pridobile skoraj 1 %, medtem ko je indeks Hang Seng zabeležil 1,2-odstotno rast.

Medtem ko so nekateri azijski trgi, kot sta japonski Nikkei in avstralski delniški trg, zabeležili padec, so cene surovin ostale močne. Ameriška nafta se je podražila za 27 centov na 79,26 dolarja za sod. Nafta Brent se je podražila za 30 centov na 83,88 dolarja za sod.

Cene zlata so zrasle za več kot 1 odstotek, potem ko so novi podatki o vlogah za brezposelnost okrepili stave na znižanje obrestnih mer.

Terminske pogodbe za ameriško zlato z dobavo junija so se ustalile za 0,8 odstotka višje pri 2340,30 USD za unčo.

Bitcoin je pridobil 1,59 odstotka in je na 62.555,92 USD.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik