Evropske delnice so včeraj dosegle najvišjo raven v mesecu. Optimizem je narasel, ker je Kitajska omilila omejitve COVID-19.

Vseevropski indeks STOXX 600  se je zvišal za 0,6 odstotka na 447,79, na raven od začetka maja. Najbolj so se dvignile delnice luksuznih podjetij, ki imajo velik del trga na Kitajski.

Loius-Vuittona LVMH, Hermes, Pernod Ricard in Burberry so se dražji med 0,6 % in 4,4 %. Tehnološke delnice so poskočile najbolj in sicer za 2,0 odstotka. 

Ta teden naj bi podatki pokazali, da se je inflacija v evrskem območju v primerjavi s pritiskom na Evropsko centralno banko še dodatno dvignila.

Inflacija v Nemčiji se je maja zaradi naraščajočih cen energije in hrane povzpela na najvišjo raven v petdesetih letih. To pa je bil razlog, da je ECB za pol odstotne točke zvišal obrestne mere za julij.

Ponedeljkova rast pa je razlog, da je STOXX 600 zmanjšal mesečno izgubo na 0,9%. Dobiček je zabeležil šele marca letos.

Telecom Italia  je poskočil za 3,1 %, potem ko sta družba in italijanski državni vlagatelj CDP podpisala predhodno pogodbo o združitvi sredstev fiksnega omrežja telefonske skupine z državnim širokopasovnim tekmecem Open Fiber. 

Telekomunikacijski sektor je padel za 0,6 %. Znižala sta se Deutsche Telekom in Cellnex.

Vir: Reuters

Foto: The Financial Exspress