Priljubljeni češki festival ponuja popolno kombinacijo glamurja in sprostitve.

Novica, da se mednarodni filmski festival v Karlovih Vary letos vrača s polno močjo, je v srednji in vzhodni Evropi, kjer v zadnjem času ni bilo veliko festivalov, resnično pravi razlog za zabavo. Festival bo že 56. leto potekal od 1. do 9. julija. Lani je sicer dogodek bil, vendar je bil še vedno nekoliko pod vplivom COVID-19.

Karlovy Vary ima v koledarju festivalov prav posebno mesto. Češki festival je na sporedu po običajno norem dogodku v Cannesu in pred začetkom sezone podeljevanja nagrad, ki se začne v Benetkah in Torontu.

Nahaja se v čudovitem zdraviliškem mestu v zahodni Češki. Festival je priljubljen tako pri domačinih in obiskovalcih, kot tudi med vsemi, ki delajo v filmski industriji. Slednji uporabljajo festivalsko rdečo preprogo za prikaz svojih novih del in kot mesto za združevanje dela z užitkom.

KVIFF kljub razkošni lokaciji v Karlovih Varih vsa ta leta goji vzdušje, ki je bližje devetdnevnemu glasbenemu festivalu kot pa dogodku večernih oblek in smokingov.

Letošnji festival bo med drugimi gostil tudi oskarjevca Benicia del Tora in Geoffrey Rush. Zvezda filma Traffic and The Usual Suspects Del Toro bo prejel nagrado predsednika mednarodnega filmskega festivala v Karlovih Varih. Nagrado se podeljuje filmskim ustvarjalcem, ki so močno prispevali k razvoju filma in kinematografije. Rush, katerega vrhunci kariere vključujejo The King’s Speech (2010), Quills (2000) in Shine (1996), bo tako prejel Kristalni globus KVIFF za svoje življenjsko delo v filmski in kinematografski industriji. 

“Ko na festival povabimo svetovne filmske zveznike, jih počastimo kot filsme ustvarjalce, hkrati pa počastimo tudi celoten opus njihovega ustvarjanja. Deloma zato, ker jih častimo ne le kot igralce, ampak kot filmske ustvarjalce,” pravi izvršni direktor festivala Krystof Mucha.

Zakaj svetovni zvezdniki uživajo na dogodku?

“Na ljudi ni velikega pritiska, da bi imeli celodnevne novinarske konference ali druge dogodke,” pravi Mucha. »Lahko se počutijo svobodno vključeni ali ne, kot želijo. Vedno je kombinacija dela in dopusta.”

Program

Letošnji program obsega več kot 160 celovečernih in kratkih filmov, med njimi 34 svetovnih premier. Poleg favoritov iz Cannesa so organizatorji izbrali tudi najboljše evropske filme, ki bodo imeli svetovno premiero prav na tem festivalu. 

Trenutno Karlovy Vary zagotavljajo bolj neposredno podporo tistim najbolj prizadetim. Npr. ukrajinskim filmskim ustvarjalcem, ki jih je zmotila ali razselila ruska invazija na Ukrajino.

V znak podpore bo KVIFF 5. julija gostil del nastajajočega programa mednarodnega filmskega festivala v Odesi. Ta bo izpostavil osem celovečernih projektov nadobudnih ukrajinskih filmskih ustvarjalcev.

Medtem ko je program Odesa WIP res le majhen del KVIFF 2022, pa je bistvenega pomena za vzdrževanje primarnega cilja festivala. Ta pa je podpreti in vzdrževati filmsko industrijo v regiji, tako zdaj kot v prihodnje.

Festival 2022 pa je postal tudi bolj posloven. Industrijski odsek dogodka, KVIFF Eastern Promises Industry Days, ki poteka od 3. do 6. julija ob samem festivalu, je postal glavno središče za mreženje in razprave s poudarkom na filmski produkciji in distribuciji v regiji.

Zgodovina

KVIFF je sredi 90. let uveljavil svoj umirjen pristop, ki je namenjen občinstvu. Po 40 letih delovanja pod političnimi pritiski je bil KVIFF ponovno zagnan leta 1994 po osamosvojitvi. Takrat sta znana češka igralska legenda Jirí Bartoska in vodilna filmska novinarka Eva Zaoralová prevzela vodenje dogodka. Potrebno pomoč sta dobila od z oskarjem nagrajenega češkega režiserja Miloša Foremana, ki si je prizadeval promovirati KVIFF tudi v Hollywoodu.

“Dvignil je telefon in poklical svoje prijatelje, kot je Michael Douglas, ki ga je poznal, ker je Douglas produciral Let nad kukavičjim gnezdom,” je povedal Och. »Vedel je, da je Douglas svoje poletne počitnice preživel v Evropi, zato ga je vprašal, ali bi obiskal festival. Enako je storil za Woodyja Harrelsona in Edwarda Nortona. Vsi so ga tako spoštovali in mu zaupali, da so prišli.”

»Milos Foreman je bil za Karlove Vary zelo pomemben, tudi kot simbol češkega filmskega ustvarjalca in češkega umetnika, ki je postal mednarodno znan, a je še vedno ohranil svojo češko občutljivost in češki smisel za humor,« pravi Och. “Njegov duh ne bo nikoli izginil iz Karlovih Vary. ”

Milos Foreman

Vir: The Hollywood reporter

Vir slik: The Hollywood reporter