Evropski parlament jedrsko energijo priznal kot čisto net-zero tehnologijo

Evropski parlament je včeraj, v torek, 21. novembra 2023, sprejel zgodovinsko odločitev, ki ima široke posledice za energetiko in tehnološki razvoj v Evropi. Med glasovanjem o Poročilu o okviru ukrepov za krepitev evropskega proizvodnega ekosistema proizvodov brez ničelne tehnologije (Net Zero Industry Act) je poročilo prejelo močno podporo s strani 376 evropskih poslancev, medtem ko je 139 jih je glasovalo proti.

Včeraj potrjeno besedilo bistveno spreminja prvi predlog Evropske komisije. Evropski poslanci smo razširili področje uporabe besedila na celotno dobavno verigo, vključno s komponentami, materiali in proizvodnimi stroji. Predlagamo tudi širši seznam tehnologij in bolj selektivna merila za izbor javnih naročil. Parlament je predlagal enoten seznam net-zero tehnologij, ki vsebuje 17 kategorij, med njimi tudi jedrsko energijo, kar je zares odlična novica. Vsaki državi pa omogoča svobodo izbire tehnologij, ki jih menijo za “strateške” in ki bodo imele koristne pogoje namestitve.

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP)

Parlament je s tem sprejel besedilo, ki vključuje širok seznam tehnologij, ki se uvrščajo med ničelne tehnologije. Izjemno pomembno pa je tudi dejstvo, da je predlog o vključitvi jedrske fisije (cepitve) in jedrske fuzije (zlivanja) med ničelne tehnologije prejel še višjo podporo. Za vključitev jedrske tehnologije je pozitivno glasovalo kar 456 evropskih poslancev, medtem ko je zgolj 153 jih je glasovalo proti, 16 pa se jih je vzdrževalo.

S tem je bila jedrska energija uradno prepoznana kot čista, net-zero tehnologija, kar jo postavlja ob bok hidro, sončni, vetrni in drugim nefosilnim tehnologijam. To je odlična novica tako za boj proti podnebnim spremembam kot tudi za gospodarski razvoj regije. Hkrati pa odločitev Evropskega parlamenta pošilja jasno sporočilo tudi Združenim državam Amerike, kot odziv na njihov Zakon o zmanjševanju inflacije.

Izjemno zanimivo je tudi, da je kanadski parlament istega dne uvrstil jedrsko energijo med zelene vire energije. To kaže na prelomnico v dojemanju, kaj je zeleno na področju energetike, in poudarja potrebo po enakopravni obravnavi vseh nizkoogljičnih virov energije, kar je stališče, ki ga zagovarja že vrsto let.

Po sprejetem poročilu v Evropskem parlamentu mora zdaj svoja stališča do zakonodajnega predloga Evropske komisije oblikovati še Svet EU. Pogajanja med vsemi tremi institucijami v okviru trialoga se pričakujejo, da se bodo začela že decembra letos. Ta odločitev ima potencial, da močno vpliva na prihodnost energetike in tehnološkega razvoja v Evropi ter tudi širše.

vir; Foto: Osebni arhiv; Portal24