Evropski parlament obsodil teroristični napad Hamasa na Izrael

Evropski parlament je sprejel pomembno resolucijo, v kateri je ostro obsodil teroristični napad palestinskega gibanja Hamas na Izrael. V resoluciji so evropski poslanci priznali Izraelu pravico do samoobrambe v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom.

Resolucija je bila sprejeta s široko večino glasov – 500 glasovi za, 21 proti in 24 vzdržanimi. V njej so poslanci jasno obsodili napad Hamasa, izrazili svojo podporo Izraelu in njegovim prebivalcem ter poudarili potrebo po “odstranitvi teroristične organizacije Hamas.” Prav tako so pozvali k izpustitvi vseh ugrabljenih talcev.

Pomemben del resolucije je priznanje pravice Izraelu do samoobrambe, vendar hkrati poudarja, da morajo biti dejanja Izraela strogo skladna z mednarodnim humanitarnim pravom. Evropski poslanci so tudi opozorili na tveganje, da bi tako Hamasov napad kot Izraelov odziv lahko okrepila spiralo nasilja v regiji. Zaradi tega so pozvali k humanitarni prekinitvi ognja in poudarili, da so napadi na civiliste in civilno infrastrukturo resna kršitev mednarodnega prava.

V resoluciji izražajo globoko žalost za stotine izgubljenih življenj in ranjenih v nedavni eksploziji v bolnišnici Al Ahli v Gazi. Pozivajo tudi k neodvisni preiskavi, ki naj ugotovi, ali je šlo za nameren napad in vojni zločin ter k kaznovanju odgovornih.

Skrb zaradi slabših razmer v Gazi

Hkrati pa parlament izraža veliko skrb za poslabšanje razmer na območju Gaze in poudarja, da je treba razlikovati med palestinskim narodom in njihovimi legitimnimi težnjami na eni strani ter terorističnim skušino Hamas na drugi. Evropski parlament poziva mednarodno skupnost, naj okrepi humanitarno pomoč civilnemu prebivalstvu na območju, ter Egipt, naj sodeluje pri vzpostavitvi humanitarnih koridorjev.

Kljub temu pa poslanci pozivajo Evropsko komisijo, naj temeljito preveri vso pomoč, ki jo namenja Palestini in regiji, da bi tako zagotovili, da nobena od sredstev posredno ali neposredno ne financira terorizma.

Resolucija dodatno obsoja podporo Irana Hamasu in drugim terorističnim skupinam na območju Gaze. Poziva tudi EU, naj na seznam terorističnih skupin vključi iransko revolucionarno gardo ter libanonski Hezbolah. Prav tako se bo preiskala vloga Irana ter držav, kot sta Katar in Rusija, v podpiranju in financiranju terorizma v regiji.

Evropski poslanci izražajo tudi trdno podporo rešitvi dveh držav za Izrael in Palestino, ki temelji na mejah iz leta 1967. Ta rešitev predvideva obstoj dveh suverenih, demokratičnih držav, ki bosta živeli druga ob drugi v miru, z Jeruzalemom kot prestolnico obeh držav.

Pomembno je omeniti, da parlament izraža tudi zaskrbljenost zaradi okrepitve antisemitskega govora, zborovanj in napadov na Jude, ki so se povečali od začetka Hamasovega napada. Zato poziva Evropsko komisijo in države članice, naj sprejmejo ustrezne ukrepe, ki bodo zagotovili varnost judovskih državljanov.

Glede na seznam glasovanja so resolucijo podprli vsi evropski poslanci iz Slovenije. Matjaž Nemec (S&D/SD) ni glasoval, saj se je zaradi družinskih obveznosti vrnil v Slovenijo že prejšnji dan. Kljub temu je izrazil jasno podporo resoluciji in njenemu cilju za takojšnjo prekinitev ognja.

vir Foto: Ursula von der Leyen X Portal24