Evropski poslanci se zavzemajo za posebno sodišče, ki bi kaznovalo ruske zločine

ByAna Koren

20. januarja, 2023 , , ,
Foto: Pexels

Vojna v Ukrajini: Evropski poslanci se zavzemajo za posebno sodišče, ki bi kaznovalo ruske zločine

Evropski poslanci, v četrtek sprejeti resoluciji zahtevajo, da rusko politično in vojaško vodstvo odgovarja za zločin agresije na Ukrajino.

Grozodejstva, ki so jih zagrešile ruske sile v Buči, Irpinu in številnih drugih ukrajinskih mestih, razkrivajo brutalnost vojne. Prav tako poudarjajo pomen usklajenega mednarodnega ukrepanja za privedbo odgovornih pred sodišče po mednarodnem pravu.

Evropski poslanci EU pozivajo EU, naj si v tesnem sodelovanju z Ukrajino in mednarodno skupnostjo prizadeva za ustanovitev posebnega mednarodnega sodišča za pregon ruskega političnega in vojaškega vodstva ter njegovih zaveznikov.

Poslanci trdijo, da bi ustanovitev sodišča zapolnila praznino v mednarodnem kazenskem pravosodju in dopolnila preiskovalna prizadevanja Mednarodnega kazenskega sodišča. Saj slednje trenutno ne more preiskovati zločina agresije, ko gre za Ukrajino.

Politično in vojaško vodstvo v Rusiji in Belorusiji mora biti odgovorno

Evropski poslanci poudarjajo, da mora biti pristojno tako za preiskavo ne le Vladimirja Putina ter političnega in vojaškega vodstva Rusije, kot tudi Aleksandra Lukašenka in njegovih pajdašev v Belorusiji. Ugotavljajo še, da je treba natančne modalitete in sestavo posebnega sodišča še določiti.

Poudarjajo tudi, da bi morala EU pripravljalna dela na posebnem sodišču začeti takoj in se osredotočiti na vzpostavitev ureditve za sodišče v sodelovanju z Ukrajino. Ukrajinske in mednarodne organe je treba podpreti pri zagotavljanju dokazov, ki se bodo uporabili v prihodnosti.

Parlament je trdno prepričan, da bi ustanovitev posebnega sodišča poslala zelo jasen signal tako ruski družbi kot mednarodni skupnosti, da je mogoče predsednika Putina in rusko vodstvo na splošno obsoditi za zločin agresije v Ukrajini.

Evropski poslanci poudarjajo, da ni več mogoče, da bi se Ruska federacija pod Putinovim vodstvom vrnila k običajnim poslom z Zahodom.

Besedilo resolucije je bilo sprejeto s 472 glasovi za, 19 proti in 33 vzdržanimi glasovi.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Nemčija bo dovolila izvoz nemških tankov v Ukrajino, če ZDA pošljejo svoje

Nemčija bo dovolila pošiljanje nemških tankov v Ukrajino za pomoč državi pri obrambi pred Rusijo, če se ZDA strinjajo, da pošljejo svoje tanke, je za Reuters povedal vir nemške vlade… več tukaj.