Evropski voditelji ostro obsodili iransko nasilje

Izrael [Foto: Zajem zaslona/NBC]

Evropski voditelji ostro obsodili iransko nasilje

Evropski voditelji so enotni v obsodbi nedavnih nočnih napadov Irana na Izrael, ki so potekali med soboto in nedeljo. Incident, ki vključuje približno 300 brezpilotnih letal, balističnih in križarskih raket, je bil odziv na domnevni izraelski napad na iransko konzularno stavbo v Siriji, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi, vključno z dvema visokima iranskima generaloma.

Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, je na družbenem omrežju X izrazila svoje neodobravanje: “Strogo obsojam očiten in neupravičen napad Irana na Izrael. Pozivam Iran in njegove zagovornike, naj nemudoma prenehajo s temi napadi.” Von der Leyen je dodala, da je sedaj ključnega pomena, da se vsi akterji vzdržijo nadaljnje eskalacije in si prizadevajo za ponovno vzpostavitev stabilnosti v regiji.

Predsednica Evropskega parlamenta, Roberta Metsola, je iranski napad opisala kot “veliko stopnjevanje” in poudarila, da je EU ostro obsodila raketne napade in napade z brezpilotnimi letali, obljubila pa je tudi nadaljnje delo na umirjanju razmer.

Odzivi evropskih voditeljev

V odzivih, ki odmevajo po prestolnicah EU, so voditelji izrazili skupno zaskrbljenost. Estonka premierka Kaja Kallas je dejala, da “močno obžaluje neupravičen napad Irana na Izrael” in poudarila, da bi glavna prednostna naloga morala biti zaustavitev kakršnega koli nadaljnjega stopnjevanja v regiji. Francoski predsednik Emmanuel Macron je prav tako ostro obsodil napad in izrazil svojo solidarnost z Izraelom, poudarjajoč zavezanost Francije varnosti Izraela in regionalni stabilnosti.

Po poročanju izraelskih obrambnih sil so Francija, Velika Britanija in ZDA pomagale Izraelu preprečiti napad. Te tri zahodne države so bile ključne pri dobavi orožja Izraelu v njegovi vojni proti Hamasu v Gazi.

Voditelji skupine G7 naj bi se sestali preko videoklica, da bi razpravljali o svojem odgovoru na neposredne iranske napade na Izrael, kar je prvič, da je Iran tako očitno napadel svojega nadregionalnega tekmeca. Ta sestanek bo pomemben korak pri oblikovanju mednarodnega odgovora na trenutne napetosti.

Julien Barnes-Dacey, direktor programa za Bližnji vzhod in severno Afriko pri Evropskem svetu za zunanje odnose, je v izjavi za Euronews pojasnil: “Iran se je čutil prisiljenega odgovoriti na izraelski napad na njegov konzulat v Siriji na eskalacijski način.” Dodal je, da so bili napadi s strani Irana “vnaprej zelo dobro sporočeni” in da je Iran jasno dal vedeti, da se želi izogniti sprožitvi širšega konflikta.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona/NBC