Velika Britanija je po posredovanju Evropskega sodišča za človekove pravice odpovedala let, ki je bil predviden za deportacijo prosilcev za azil v Ruando. ESČP meni, da načrt predstavlja “resno tveganje za nepopravljio škodo”.

Odvetniki prosilcev za azil so, da bi preprečili deportacijo vseh na vladnem seznamu, sprožili vrsto pritožb za vsak primer posebej. Domneva se, da je bilo na krovu letala, ko je posredovalo sodišče, sedem ljudi. 

Notranja ministrica Priti Patel je dejala, da je razočarana, ker letalo ni moglo vzleteti, vendar je to ne bo odvrnilo od tega, da bi naredila pravo stvar. “Naša pravna ekipa pregleduje vsako odločitev o tem letu. Priprave na naslednji let se začnejo zdaj,” je dejala Patel.

Odločitev o preklicu leta je presekala tri dni trajajočo bitko, ko so zagovorniki pravic priseljevanja in sindikati poskušali deportacije ustaviti. Opoziciji so se pridružili tudi voditelji angleške cerkve, vladno politiko vračanja ilegalnih migrantov so označili za nemoralno.

Premier Boris Johnson protestom navkljub britanski načrt deportacije odločno zagovarja in trdi, da je to legitimen način za zaščito življenj in preprečitev kriminalnih združb, ki migrante v majhnih plovilih tihotapijo čez Rokavski preliv.

Sporazum z Ruando

Johnson je sporazum z Ruando, po katerem bodo ljudje, ki nezakonito vstopijo v Britanijo, deportirani v to vzhodnoafriško državo, napovedal aprila. V zameno za sprejem, bo Ruanda prejela več milijonov funtov razvojne pomoči. Deportiranci bodo lahko za azil zaprosili v Ruandi, v Veliki Britaniji pa ne.

Nasprotniki ukrepa trdijo da je nezakonito in nehumano ljudi pošiljati v državo, v kateri nočejo živeti. V zadnjih letih je Velika Britanija deležna velikega pritoka nezakonitih migrantov iz držav kot so Sirija, Afganistan, Iran, Sudan, Irak in Jemen. Aktivisti so politiko deportacije obsodili kot napad na pravice »beguncev.

Agencija ZN za begunce je načrt obsodila. Skrbi jih, da bodo ukrepu sledile tudi druge države. O podobnih predlogih politike proti ilegalnim migracijam sicer že razmišljajo na Danskem in v Avstriji. 

Foto: Gettyimages