Evrovizija: Drugi polfinale zasenčili propalestinski protesti

ByAna Koren

10. maja, 2024 , ,
Eden Golan [Foto: Zajem zaslona]

Evrovizija: Drugi polfinale zasenčili propalestinski protesti

Letošnji drugi polfinale Pesmi Evrovizije v švedskem Malmöju je potekal v senci protestov in povečane varnosti, saj so oblasti v pripravljenosti zaradi napetosti, ki izhajajo iz konflikta v Gazi. Napetost je zaznamovala prisotnost številnih oboževalcev in protestnikov, pri čemer je policija zagotovila, da so varnostni ukrepi na visoki ravni, da bi zagotovili varnost vseh prisotnih.

Na prizorišču se je zbralo okoli 100.000 oboževalcev Evrovizije in več deset tisoč propalestinskih protestnikov, ki so izrazili svoje nestrinjanje s sodelovanjem Izraela v tekmovanju. Švedska policija je potrdila, da so sprejeli vse potrebne ukrepe za zagotovitev varnosti, kljub temu pa je vzdušje ostalo napeto.

Eric Saade, švedski pevec palestinskega porekla, je med otvoritvenim nastopom nosil tradicionalni bližnjevzhodni šal, keffiyeh, ki je postal simbol propalestinskih protestov. Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je izrazila obžalovanje, da je Saade s tem dejanjem ogrozil nepolitično naravo Evrovizije. Poleg tega je irska predstavnica Bambie Thug izrazila kritiko na račun organizatorjev, ker so jo prisilili spremeniti sporočilo na njenem telesu, ki je prvotno vsebovalo propalestinsko vsebino.

Izraelka Eden Golan, ki bo nastopila v drugem polfinalu, se sooča z dodatnimi varnostnimi pomisleki in je med generalnimi vajami doživela žvižge in vzklike. Kljub temu je izrazila odločenost, da bo pokazala svoj najboljši nastop, in poudarila, da jo podpora iz domovine navdihuje. Izraelsko zunanje ministrstvo je izrazilo ponos nad Golan, ki ne samo da je odlična izvajalka, ampak tudi simbol moči in odpornosti.

Pričakovanja so visoka tudi za sobotni finale, kjer bodo nastopili tisti, ki se bodo uspeli uvrstiti iz polfinalnih večerov. Organizatorji in oblasti ostajajo v visoki pripravljenosti, saj nadaljujejo z zagotavljanjem varnosti in upravljanjem z morebitnimi incidenti.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona