Evtanazirali Belgijko, ki je umorila svojih pet otrok

ByAna Koren

4. marca, 2023

Evtanazirali Belgijko, ki je umorila svojih pet otrok

Belgijko, ki je ubila svojih pet otrok, je bila v torek na lastno željo, na 16. obletnico strašnega zločina, evtanizirana.

Genevieve Lhermitte (56) je 28. februarja 2007 v mestu Nivelles z nožem ubila svojega sina in štiri hčerke. Otroci so bili stari od tri do 14 let. Oče je bil v času dogodka odsoten.

Nato si je poskušala vzeti življenje, a ji ni uspelo, na koncu je poklicala rešilca.

Lhermitte je bila leta 2008 obsojena na dosmrtno ječo, leta 2019 pa so jo premestili v psihiatrično bolnišnico.

Zakon v Belgiji dovoljuje, da se odločijo za evtanazijo, če menijo, da trpijo za “neznosno” duševno ali telesno boleznijo, ki je ni mogoče ozdraviti. Oseba se mora zavedati svoje odločitve in znati svojo željo dosledno utemeljiti.

“Gre za poseben postopek, ki mu je gospa Lhermitte sledila med zbiranjem različnih zdravniških mnenj,” je dejal njen odvetnik.

Hotela je umreti

Psihologinja Emilie Maroit je za kanal RTL-TVI povedala, da se je Lhermitte za smrt verjetno odločila že 28. februarja, ko je ubila svoje otroke.

Grozljiv zločin in sojenje, ki je sledilo, sta pretresla Belgijo. Med sojenjem so odvetniki Genevieve Lhermitte trdili, da je bila duševno motena in da je ne bi smeli poslati v zapor. Porota jo je spoznala za krivo naklepnega umora in jo obsodila na dosmrtno ječo.

Leta 2010 je Lhermitte vložila civilno tožbo, v kateri je od nekdanjega psihiatra zahtevala tri milijone evrov, saj je trdila, da njegova “nedejavnost” ni preprečila umorov. Pravno bitko je po 10 letih opustila.

Več evtanazij v letu 2022 v primerjavi z letom prej

Leta 2022 je v Belgiji zaradi evtanazije umrlo 2966 ljudi. To je 10-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2021. Rak ostaja najpogostejši vzrok. Uradniki povedali, da je v skoraj treh od štirih trditev bolnik pokazal “neko vrsto trpljenja, fizičnega in duševnega”.

Belgija od leta 2014 dovoljuje, da kot odraslim, če so neozdravljivo bolni in imajo hude bolečine pomaga tudi otrokom, a le s privolitvijo staršev.

vir Foto: zajem zaslona