Fantastični uspeh: Slovenska reprezentanca prvič v osmini finala EP

Slovenska nogometna reprezentanca [Foto: NZS X]

Fantastični uspeh: Slovenska reprezentanca prvič v osmini finala EP

Slovenska nogometna reprezentanca je na tretji tekmi evropskega prvenstva v Kölnu remizirala proti Angliji z rezultatom 0:0. Ta izjemna točka je za Slovenijo izjemno pomembna, saj je varovance Matjaža Keka popeljala v osmino finala! Slovenija je na koncu v skupini C osvojila tretje mesto, kar je zgodovinski dosežek za slovenski nogomet.

Fantastični uspeh je Slovenija dosegla s petim remijem na šestih tekmah evropskega prvenstva, kar jo je prvič v zgodovini velikih tekmovanj popeljalo v izločilne boje.

Rumeni kartoni odločali o drugem mestu

Na drugi tekmi skupine C sta se Srbija in Danska prav tako razšli brez golov, kar je pomenilo, da se je stanje na lestvici po dveh krogih ni spremenilo. Anglija je osvojila prvo mesto, Slovenija in Danska pa sta imeli enak izkupiček tako točk kot razmerja v zadetkih. Ker so Danci prejeli en rumeni karton manj kot Slovenci, so zasedli drugo mesto, Slovenci pa tretje. Kljub temu je bilo že jasno, da se je Slovenija kot ena od tretjeuvrščenih reprezentanc uvrstila v izločilne boje.

Naslednja tekma v Frankfurtu ali Münchnu

Slovenija bo v osmini finala igrala proti Portugalski ali zmagovalki skupine E. Tekma proti Portugalski bo potekala v ponedeljek ob 21.00 v Frankfurtu, medtem ko bo tekma proti zmagovalki skupine E v torek ob 18.00 v Münchnu.

Selektor Kek brez sprememb v postavi

Matjaž Kek je na tretji tekmi zapored na igrišče poslal enako enajsterico. To pomeni, da je na levi strani začel Jan Mlakar, čeprav so številni analitiki napovedovali, da bo njegovo mesto prevzel Tomi Horvat. Angleški selektor Gareth Southgate pa je v začetno enajsterico postavil Conorja Gallagherja, ki je zamenjal Trenta Alexandra-Arnolda.

Nevaren Foden, a brez zadetkov

Slovenski nogometaši, tokrat v modri opremi, so začeli pogumno in visoko stopili na angleško stran, s čimer so jim preprečili večje priložnosti na začetku tekme. Prvi so resneje zapretili Angleži, ko je Phil Foden v 10. minuti zdrvel po levi strani, a zaradi prepovedanega položaja akcija ni bila uspešna. V 17. minuti je Kieran Trippier prejel rumeni karton zaradi prekrška nad Žanom Karničnikom. Erik Janža je izvedel prosti strel, vendar ni našel poti do mreže.

Angleži so bili nevarni tudi v 20. minuti, ko je Foden žogo poslal pred vrata, kjer je Saka zadel, a je bil gol zaradi prepovedanega položaja razveljavljen. V prvem polčasu so imeli Angleži večjo posest žoge in več priložnosti, a slovenska obramba je zdržala.

Mirnejši drugi polčas

Drugi polčas se je začel mirno, prva večja akcija pa je bila angleška, vendar je slovenska obramba uspešno zaustavila napad. Matjaž Kek je v 75. minuti opravil prvo menjavo, ko je nerazpoloženega Benjamina Šeška zamenjal z Josipom Iličićem, ki je s tem debitiral na velikih tekmovanjih.

V zaključku tekme si nobena reprezentanca ni priigrala večjih priložnosti, slovenska obramba pa je uspešno onemogočila angleške napade. Slovenija je z remijem dosegla zgodovinski uspeh in se uvrstila v osmino finala evropskega prvenstva, kar odpira nova vrata za slovenski nogomet.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: NZS X