FAO: Cene hrane decembra najniže v treh letih

ByA.K.

5. januarja, 2024 , ,
Foto: FreepikFoto: Freepik

FAO: Cene hrane decembra najniže v treh letih

Cene osnovnih živil so se decembra 2023 znižale na najnižjo raven v skoraj treh letih, so sporočili iz Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). Glavni razlog za padec cen je opazen upad cen sladkorja.

Indeks cen FAO košarice osnovnih živil je decembra povprečno znašal 118,5 točke, kar predstavlja 1,5-odstotni padec v primerjavi z novembrom. Padec je privedel do tega, da je vrednost indeksa konec leta 2023 padla na najnižjo raven od februarja 2021.

Skupno gledano je hrana v celotnem lanskem letu postala 13,7 odstotkov cenejša, pri čemer je bila edina izjema sladkor, ki se je podražil za 26,7 odstotka. Decembra pa je cena sladkorja padla za 16,6 odstotka, kar je posledica obilne proizvodnje v Braziliji in zmanjšane uporabe sladkornega trsa za proizvodnjo etanola v Indiji.

Poleg sladkorja so se decembra znižale tudi cene rastlinskih olj, in sicer za 1,4 odstotka, medtem ko so se v celotnem letu 2023 znižale za impresivnih 32,7 odstotka, kar odraža izboljšano ponudbo na trgu.

Cene mesa so decembra padle za 1,0 odstotka v primerjavi z novembrom, s čimer se je nadaljeval trend umirjenega povpraševanja. V celotnem letu 2023 so se cene mesa znižale za 4,2 odstotka, kar je predvsem odraz izboljšane ponudbe.

Izjema je bilo žito

Žita so bile decembra izjema, saj so se zaradi motenj dobave večjih izvoznikov podražila za 1,5 odstotka. Kljub temu pa so se v celotnem letu 2023 cene žit znižale za 15,4 odstotka zaradi dobre ponudbe na svetovnih trgih.

Močno povpraševanje po maslu in siru v Evropi pred prazniki je decembra dvignilo cene mleka in mlečnih izdelkov za 1,6 odstotka v primerjavi z novembrom. V celotnem letu 2023 so se te cene pocenile za 16,6 odstotka, predvsem zaradi šibkega povprečnega povpraševanja.

Ob koncu leta 2023 se tako znižanje cen hrane kaže kot pozitiven trend, ki olajša finančno breme potrošnikom po vsem svetu.

vir; Foto: Freepik; Portal24