FAO: Cene hrane ostale blizu najnižje ravni v dveh letih in pol

Cene žita so novembra upadle glede na poročilo agencije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO), ohranile na nizki ravni, in sicer blizu najnižje v zadnjih dveh letih in pol. Raziskava kaže, da so nižje cene žita uspele nevtralizirati rast cen rastlinskih olj, ki so se povečale zaradi večjega povpraševanja in omejene ponudbe.

Indeks cen FAO košarice osnovnih živil se je v novembru povprečno gibal pri 120,4 točkah, kar je skoraj enako kot v oktobru. To je pomemben znak stabilnosti, saj je nazadnje tako nizko znašal marca 2021, ko je dosegel najnižjo raven v zadnjih letih. V primerjavi z lanskim novembrom je indeks nižji za 10,7 odstotka.

Cene žita so novembra upadle

Cene žita so novembra upadle za 3,0 odstotka v primerjavi z oktobrom, predvsem zaradi padca cen koruze in pšenice. Nasprotno pa so se cene rastlinskih olj v primerjavi z oktobrom, predvsem zaradi skoka cen palmovega olja za več kot šest odstotkov, povečale za 3,4 odstotka.

Cene mleka in mlečnih izdelkov so se zaradi močnega povpraševanja po maslu in posnetem mleku v prahu v severovzhodni Aziji ter predprazničnega nakupovanja v zahodni Evropi, zvišale za 2,2 odstotka. Sladkor je dražji za 1,4 odstotka zaradi slabših obetov glede proizvodnje na Tajskem in v Indiji, kar pomeni, da je v primerjavi z lanskim mesecem dražji za 41,1 odstotka.

FAO je tudi nekoliko povečal oceno letošnje svetovne proizvodnje žit, ki zdaj znaša 2,893 milijarde ton, kar predstavlja 0,9-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2022. Obstaja pa zaskrbljenost glede začetka setve ozimne pšenice na severni polobli, saj bi lahko zaradi nižjih cen površine za setev bile manjše kot lani.

V prihajajoči poletni sezoni pa naj bi se zaloge povečale za 2,7 odstotka glede na začetek sezono. Potrdili so tudi oceno, da naj bi se obseg trgovanja z žiti v sezoni 2023/2024 zmanjšal za 1,8 odstotka.

vir; Foto: ; Portal24