FDA bi lahko LSD odobril kot terapijo za anksioznost

Foto: Freepik

FDA bi lahko LSD odobril kot terapijo za anksioznost

V zadnjem času je bilo na področju zdravljenja duševnih motenj doseženo več prelomnih odkritij. Med njimi izstopa nedavna odločitev Ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA), ki je zdravljenju z lysergično kislino diethylamidom (LSD) podelila status revolucionarne terapije za zdravljenje anksioznih motenj. Ta odločitev temelji na spodbudnih rezultatih, ki jih je podjetje Mind Medicine Inc. objavilo po izvedbi kliničnih preskušanj svojega zdravila, MM120.

Ključni vidiki kliničnih preskušanj

Za pridobitev odobritve s strani FDA mora vsako zdravilo uspešno prestati tri faze kliničnih preskušanj. Te faze postopoma preverjajo varnost in učinkovitost zdravila pri vedno večjem številu preiskovancev. MM120 se trenutno pripravlja na tretjo in zadnjo fazo, ki bo ključna za dokončno odobritev za širšo uporabo. Prvi dve fazi preskušanj MM120 so pokazale obetavne rezultate. Enkratni odmerek zdravila je povzročil 48-odstotno stopnjo remisije generalizirane anksiozne motnje 12 tednov po uporabi. Poleg tega je klinične znake anksioznih motenj izboljšalo pri 65 odstotkih bolnikov v obdobju treh mesecev.

Pomen revolucionarne terapije za anksiozne motnje

Anksioznost je v Združenih državah Amerike najpogostejša duševna motnja, saj vsako leto prizadene več kot 40 milijonov odraslih. Tradicionalno se zdravi z antidepresivi in anksiolitiki, ki pa imajo svoje omejitve, vključno z dolgim časom, potrebnim za začetek delovanja, in potrebo po prilagajanju odmerkov. Odobritev zdravljenja z LSD kot revolucionarne terapije odpira vrata novim metodam zdravljenja anksioznih motenj. Ta pristop bi lahko ponudil hitrejšo in učinkovitejšo olajšanje simptomov za mnoge bolnike.

Primerjava z drugimi psihedeličnimi terapijami

Zanimivo je, da FDA podeljuje status revolucionarne terapije tudi drugim psihedeličnim zdravilom, kot sta psilocibin za zdravljenje depresije in MDMA (ekstazi) za zdravljenje posttravmatske stresne motnje (PTSD). To kaže na širši premik v razumevanju in sprejemanju psihedeličnih snovi za terapevtske namene.

Raziskave MindMeda so pokazale, da je optimalni odmerek LSD za zdravljenje anksioznosti 100 mikrogramov. Zanimivo je, da študija ni vključevala psihoterapevtske podpore, kar je pogosto ključni element pri terapijah s psihedeličnimi zdravili. Kljub temu so rezultati obetavni, kar kaže na možnost, da bi LSD lahko deloval kot samostojna terapija za nekatere bolnike.

Nadaljnji koraki in prihodnost

Podjetje Mind Medicine Inc. se zdaj pripravlja na začetek tretje faze kliničnih preskušanj, ki bo odločilna za dokončno odobritev MM120. Uspeh v tej fazi bi lahko pomenil pomemben preboj v zdravljenju anksioznih motenj, s potencialom za izboljšanje življenj milijonov ljudi. Kot se razvija ta zgodba, številni v zdravstveni in znanstveni skupnosti z zanimanjem pričakujejo nadaljnje rezultate in potencialno široko uporabo LSD kot terapevtskega sredstva. Medtem ko ostajajo vprašanja glede dolgoročnih učinkov in možnih stranskih učinkov, trenutni napredek kaže na svetlo prihodnost za psihedelično medicino.

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: Freepik