Centralna banka Federal Reserve je včeraj, da bi zaustavila porast inflacije, odobrila največje zvišanje obrestnih mer v zadnjih 25-ih letih. FED priznava, da lahko to ogrozi zaupanje javnosti v njihovo moč, dogodki pa jim vse bolj uhajajo izpod rok.

Pričakovana poteza je dvignila ciljno obrestno mero zveznih skladov za tri četrtine odstotne točke, na razpon med 1,5 % in 1,75 %, kar je po zgodovinskih merilih razmeroma nizko.

FED predvideva enakomerno zvišanje obrestne mere do konca tega leta. Verjetno vključno z dodatnimi zvišanji za 75 osnovnih točk, z zvezno obrestno mero na 3,4 % ob koncu leta. 

Terminski trgi obrestnih mer so odražali tudi verjetnost, da bo Fed na naslednjem srečanju julija zvišal obrestne mere za 75 bazičnih točk. Za septembrsko srečanje je verjetnost za povečanje za 50 osnovnih točk večja.

Zaostrovanje denarne politike spremlja znižanje gospodarskih obetov Fed-a. Gospodarstvo naj bi se tako letos upočasnilo in sicer nižje od trenda 1,7-odstotne stopnje rasti. Brezposelnost se bi naj do konca letošnjega leta povečala na 3,7 %. Do leta 2024 pa na 4,1 %.

Oblikovalci politik kljub temu, da skozi ukrepe glede obrestnih mer v letošnjem letu pričakujejo inflacijo, merjeno z indeksom cen izdatkov za osebno porabo v višini 5,2 %, naj bi se do leta 2024 upočasnila na 2,2 %.

Inflacija je za Fed postala najbolj pereče gospodarsko vprašanje. Oblikovati je začela tudi politično pokrajino, pa tudi razpoloženje gospodinjstev se je zaradi naraščajočih cen hrane in bencina poslabšalo.

Vir: Reuters

Foto: iStock