Fenomen oboževalcev pri mladostnik: Razumevanje navdušenja in tveganj

ByAlenka Mirnik

17. marca, 2024 , , ,
Foto: Freepik

Fenomen oboževalcev pri mladostnik: Razumevanje navdušenja in tveganj

Se spomnite tiste pevke ali igralke, ki ste jo v mladosti občudovali, poznali vsako podrobnost njenega življenja, sledili vsakemu intervjuju in prebrali vsak članek o njej? Fenomen oboževalcev ni omejen le na eno generacijo. Mladostniki vseh časov so izkusili to intenzivno občudovanje. V dobi interneta in družbenih omrežij, pa je odnos do teh zvezd drugačen. Mladi lahko zvezdnike spremljajo v realnem času in celo vzpostavijo določeno vrsto komunikacije z njimi. Omenjeno pa še dodatno poglobi njihovo občudovanje. Toda, kakšne so posledice takšnega fanatizma?

Kaj poganja fenomen navijačev?

Navijaštvo pri najstnikih se rodi iz občudovanja, všečnosti ali naklonjenosti do športnikov, vplivnežev ali glasbenikov. Fanatizem, ki se lahko razvije, je lahko veliko bolj intenziven in lahko preide v obsesijo. Idol postane središče mladostnikovega življenja, prevzame vlogo referenčne točke in vzornika. Mladostniški oboževalci nato iz tega črpajo estetiko, vrednote in vedenje. Ta vdanost lahko prepreči objektiven pogled na idola, kar kaže na nezdravo čustveno odvisnost.

Spodbujanje drugih k oboževanju istih idolov

Med ključne značilnosti fenomena navijačev spadajo idealizacija idolov, osredotočenost le na pozitivne lastnosti in ignoriranje morebitnih pomanjkljivosti. Ta nekritična vdanost lahko vodi do tega, da mladostniki spodbujajo druge k oboževanju istih idolov. Prav tako se odkrito postavijo v bran, če nekdo kritizira predmet njihovega občudovanja. Takšna reakcija je lahko znak nezdrave čustvene odvisnosti ali skrajne idealizacije.

Prizadevajo si biti čim bolj podobni zvezdniku

Oboževalci se intenzivno trudijo posnemati svoje idole v vseh vidikih, od videza in načina govora do obnašanja, v upanju, da bodo dosegli podoben uspeh na istem področju. Ta prizadevanja vključujejo podrobno raziskovanje življenja zvezdnikov preko različnih platform, kot so socialna omrežja, forumi, revije in dokumentarni filmi, ter aktivno udeležbo v klubih ali navijaških skupinah.

Da bi se čim bolj približali svojim idolom, se udeležujejo vseh možnih dogodkov, sledijo njihovim objavam na družbenih omrežjih in poskušajo vzpostaviti neposreden stik preko digitalnih platform. Strokovnjaki opozarjajo na pomembnost ohranjanja lastne identitete in izvirnosti. Popolno kopiranje lahko namreč vodi do izgube lastnega edinstvenega značaja..

Zakaj pride do fenomena navijačev pri mladostnikih?

Fenomen oboževalcev je še posebej razširjen med mladostniki, ki v obdobju iskanja samoidentitete pogosto iščejo vzornike zunaj družinskega kroga. Proces ne samo da pomaga pri oblikovanju njihove osebne in družbene identitete, temveč tudi spodbuja občutek pripadnosti skupnosti z enakimi interesi. Raziskave v reviji Persona Studies poudarjajo, da skupine ljudi z enakimi interesi igrajo ključno vlogo pri podpiranju subjektivne identitete mladostnikov, povezane s čustvi in občutki, kar prispeva k razvoju njihove družbene in kulturne identitete.

Ima fenomen navijačev posledice?

Fenomen navijačev pri mladostnikih se lahko sprevrže iz neškodljivega občudovanja v problematično vdanost. Omenjeno pomeni, da strast prevlada nad racionalnostjo, povzroča iracionalno in kaotično vedenje ter potencialno izgubo nadzora nad lastnim življenjem. Med težave, ki lahko izhajajo iz prekomernega fanatizma, spadajo sprejemanje neprimernih vzorcev obnašanja, kot so vulgarni način govora ali začetek uporabe alkohola in tobaka po zgledu idolov. Poleg tega obstaja tveganje izgube stika z realnostjo, ko mladostniki pozabijo, da javne osebnosti pogosto prikazujejo le majhen, včasih izkrivljen del svojih resničnih življenj. Vse našteto pa lahko privede do nerealnih pričakovanj in ciljev.

Fanatizem lahko vodi tudi do opuščanja vsakodnevnih obveznosti in zanemarjanja študija ali prijateljstev v prid obsesivnemu sledenju idolom. Poleg tega se mladostniki lahko zapletejo v parasocialne odnose, kjer lahko čutijo, da imajo pravo prijateljstvo s slavno osebnostjo, kar je še posebej verjetno pri tistih z anksioznimi ali zaskrbljenimi tipi navezanosti. Raziskave v Journal of Genetic Psychology poudarjajo, da je ta pojav lahko prisoten pri mnogih mladih, a je še posebej izrazit pri določenih tipih osebnosti.

Zgodaj se lotite pojava oboževalcev

Starši, ki opazijo, da je njihov otrok postal oboževalec določenega pevca, športne ekipe ali javne osebnosti, naj se zavedajo, da to samo po sebi ni razlog za skrb. Ključno je, da to občudovanje spremljajo in preprečijo, da bi se razvilo v obsedenost. Sodelovanje in zanimanje za interese otroka, poslušanje in deljenje njegovih okusov ter preverjanje, ali zgledi, ki jim sledijo, pozitivno vplivajo na njih, so koristni pristopi.

Starši naj otrokom pomagajo ohranjati objektivnost in jih opominjajo na ne vedno pregledne medijske reprezentacije ter na pomembnost razvoja lastne osebnosti in vrednot, ločene od tistih njihovih idolov. V primeru, da oboževanje slavne osebnosti negativno vpliva na njihovo počutje, študij ali družbene odnose, je priporočljivo poiskati psihološko podporo.

Opomba: Besedilo je zgolj informativne narave in ne nadomešča posveta s strokovnjakom. Če ste v dvomih, se posvetujte s strokovnjakom.

[Vir: You are mom]; Portal24; Foto: Freepik