Festival Stična mladih: Odgovor na vprašanje “Kdo sem?” boste našli pri Jezusu

ByAna Koren

17. septembra, 2023 ,

Festival Stična mladih: Odgovor na vprašanje “Kdo sem?” boste našli pri Jezusu

Cistercijanski samostan v Stični je gostil že 42. festival Stična mladih, na katerem se je zbralo okoli 4.000 mladih katoličanov iz vse Slovenije. Letošnje geslo festivala je bilo “Kdo praviš, da sem?,” kar je vprašanje, ki naj bi ga mladi zastavili svojemu Stvarniku.

Živahno vzdušje je zavladalo že zgodaj zjutraj, ko so k samostanu prihajale prve skupine udeležencev. Poleg mladih so se jim pridružili tudi založba Družina s priljubljeno revijo Najst, Aleteia in blagovna znamka Blagor.

Jutranji vrvež se je umiril ob 11. uri, ko se je začela sveta maša. Mašo je daroval novomeški škof Andrej Saje v pridigi pa je zbrane nagovoril mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Škof Saje je mlade spodbudil, da zaupajo v Gospoda. Nadškof Cvikl pa je mlade povabil, naj z nenehnim spoznavanjem Jezusa izpolnjujejo svoje poslanstvo v življenju.

Kdo sem?

Nadškof Cvikl je poudaril, da bodo mladi resničen odgovor na vprašanje “Kdo sem?” našli edino pri Jezusu. “Če ljubite, boste dobili odgovor, kdo ste, in samo tisti, ki ne ljubi, ostaja skrivnost samemu sebi in ljudem okoli sebe,” je dejal nadškof.

Mladi so ob koncu bogoslužja namenili dolg aplavz Bogu, ki jih je zbral v Stični in jim naklonil lepo vreme, saj je bilo lansko srečanje zaznamovano z mrzlim in deževnim vremenom.

Direktor zavoda Katoliška mladina Matevž Mehle je pojasnil, da je želja Cerkve, da festival poglobi odnos udeležencev z Gospodom in vero. Program je vključeval molitev rožnega venca, večernice, skupno slavljenje in sodobno krščansko glasbo, ki izpostavlja vidik identitete v Bogu. “Središče Stične je seveda sveta maša, srečanje s Kristusom, ne glede na to, ali se mladi tega zavedajo ali ne,” je poudaril Mehle.

Organizatorji si želijo, da bi čim več mladih to spoznalo in želijo slaviti veličino Boga mladostno in spoštljivo. Zato so zadnja leta sveto mašo obogatili z orkestralno spremljavo, da bi poudarili verski vidik srečanja v Stični.

vir Foto: Tinkara Rant X Portal24