Fides jutri stavka. Se bo stavka zdravnikov razširila?

ByA.K.

14. januarja, 2024 , ,
Foto: FreepikFoto: Freepik

Fides jutri stavka. Se bo stavka zdravnikov razširila?

Zdravniki in zobozdravniki v Sloveniji bodo v ponedeljek pričeli s stavko, ki jo je potrdil sindikat Fides. Kljub nujnosti stavke se pojavljajo vprašanja, ali se bodo pridružili tudi drugi zdravstveni delavci. Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije razmišlja o nadaljnjih korakih.

Stavka zdravnikov je bila utemeljena kot odgovor na pereče težave v zdravstvu, vendar ne naslavlja glavnih vprašanj, kot so premajhne plače bolničark in srednjih medicinskih sester ter pomanjkljivi delovni pogoji, ki ogrožajo paciente, je pojasnil Igor Muževič iz sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um. Poleg tega so zdravstveni delavci obremenjeni z administrativnimi nalogami, ki bi jih lahko opravil nezdravstveni kader.

Sindikat zdravstva in socialnega varstva pa meni, da bi se težave v zdravstvu morale reševati preko pogajanj, in zato menijo, da je stavka nepotrebna. Irena Ilešič Čujovič, predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije, poudarja, da so pogoji za delo v zdravstvu alarmantni in da Fides ne naslavlja ključnih vprašanj.

Se bodo pridružili tudi drugi

Situacijo dodatno zapletajo izjave drugih zdravstvenih delavcev, ki ne izključujejo možnosti stavke, če bodo ocenili, da se njihove zahteve ne bodo ne izpolnile. Monika Ažman, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije, opozarja na nizke plače in neprimerne delovne razmere za sestre na negovalnem oddelku, kar bi lahko privedlo do stavke.

Vendar pa obstajajo tudi mnenja, ki ne podpirajo zdravniške stavke, kot je tisto društva Srebrna nit. Marina Tavčar Krajnc, namestnica predsednice društva, poudarja, da se boj za boljše delovne razmere in plače ne sme izvajati na račun pacientov.

Stavke v zdravstvu niso nekaj novega v Sloveniji, saj so se zdravniki že večkrat odločili za ta način protesta v preteklih letih. Kljub temu pa ostaja vprašanje, ali bo tokratna stavka prinesla želene spremembe v zdravstvenem sektorju.

vir; Foto: Freepik; Portal24