Fides o noveli zakona: Čezmeren poseg v pravico zdravnikov do stavke

ByMiha Kovač

18. aprila, 2024 , , , ,
Foto: Freepik

Fides o noveli zakona: Čezmeren poseg v pravico zdravnikov do stavke

V sredo je Državni zbor na izredni seji sprejel vladno novelo zakona o zdravniški službi, ki po mnenju zdravniškega sindikata Fides predstavlja “izrazito nesorazmeren in čezmeren poseg v ustavno pravico zdravnikov do stavke”. Novela, ki je bila vložena po nujnem postopku, zdravnikom v času stavke nalaga, da morajo biti prisotni na delovnem mestu in opravljati nujne zdravstvene storitve, da “ni ogroženo zdravje ljudi ali premoženje oz. da ne nastajajo škodljive in nepopravljive posledice.”

Pod novimi pravili, ki jih uvaja novela, morajo zdravniki med drugim izvajati triažne preglede in izdajati nujna zdravniška potrdila. Fides je izrazil razočaranje in zaskrbljenost, saj menijo, da to “pravico do stavke dejansko ukinja”.

S sprejemanjem nerazumnih ukrepov se bodo razmere samo še poslabšale in nas žal od dejanskih rešitev le oddaljile. Iz včerajšnje razprave v Državnem zboru je bilo razvidno, da je namen novele onemogočanje zdravniških stavk, zdaj in v prihodnje, kar je znak, da gremo kot država po poti nedemokratičnih sistemov. Je tudi sporočilo slovenskim zdravnicam in zdravnikom ter vsem zaposlenim v zdravstvu, ki se jih novela zakona dotika, da se bo za zaščito njihovih demokratičnih pravic morda treba obrniti na evropske institucije.

Fides

Mednarodni primeri

Fides je opozoril tudi na razlike v praksi zdravniških stavk v drugih evropskih državah, kjer zdravniki med stavko pogosto sploh niso prisotni na delovnem mestu. To kaže na kontrast s pristopom, ki ga uvaja slovenska vlada.

Dodatno je iz razprave v Državnem zboru razvidno, da je “namen novele onemogočanje zdravniških stavk, zdaj in v prihodnje”. Fides svari, da bi takšni ukrepi lahko vodili k potrebi po obravnavi zadev na evropskih institucijah, saj “sprejemanje nerazumnih ukrepov samo še poslabša razmere v slovenskem javnem zdravstvu”.

Fides bo zdaj sprožil ustavno presojo, da bi zaščitil pravice zdravnikov, opozarjajoč na to, da je pravica do stavke že po trenutno veljavni zakonski ureditvi zelo omejena. Zdravniški sindikat vztraja, da novela “v minimum delovnega procesa med stavko vnaša naloge, ki po svoji vsebini nikakor ne upravičujejo posega v ustavno pravico do stavke”, tudi ne z argumentacijo varstva drugih ustavnih pravic.

DZ sprejel novelo zakona o zdravniški službi med stavko

Državni zbor (DZ) je na izredni seji s 49 glasovi za in 26 proti sprejel vladno novelo zakona o zdravniški službi, ki določa obveznosti zdravnikov med stavko. Cilj novele, vložene po nujnem postopku, je zmanjšati negativne posledice dolgotrajne zdravniške stavke, ki poteka že od 15. januarja.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje, Denis Kordež, je izpostavil, da je zaradi stavke delovanje zdravstvenega sistema neučinkovito in negotovo. “Pravica do stavke po ustavi ni absolutna in je omejena z pravicami drugih, kot so pravica do zdravstvenega varstva, do socialne varnosti in pravice invalidov,” je poudaril Kordež. Dodal je, da predlog zakona ščiti ključne pravice, ki pretehtajo prizadete pravice stavkajočih, ter je utemeljen tudi z vidika sorazmernosti… več tukaj.

[Vir: MMC RTV SLO]; Foto: Freepik