Fides opozarja na kršenje sporazumov s strani vlade in se ne bo več pogajal

Valentina Prevolnik Rupel. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. [Foto: STA https://servis.sta.si/fotoservis/1288952]

Fides opozarja na kršenje sporazumov s strani vlade in se ne bo več pogajal

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, Fides, je danes izdal sporočilo za javnost, v katerem je ostro obtožil vlado, da krši že v preteklosti podpisane stavkovne sporazume. V sindikatu trdijo, da vlada izvaja različne oblike nasilja nad stavkajočimi zdravniki in zdravstvenimi delavci. Pri slednjem nasilje vključuje tudi vsiljevanje delovnih obveznosti med stavko.

“Nasilja namreč ne predstavlja zgolj fizično nasilje, temveč tudi vse druge oblike nasilja, vključno z vsiljevanjem delovnih obveznosti tekom stavke, ki ne sodijo v minimum delovnega procesa, kar vlada izvaja preko tiskovnih konferenc in s publiciranjem medijskih objav, ki so namenjene usmerjanju javnega mnenja zoper stavkajoče zdravnike in zobozdravnike ter preko tega izvajanje pritiska na stavkajoče, da bi morali opravljati dela in naloge, katerih tekom stavke niso dolžni opravljati,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Fides je tudi odločno zavrnil očitke finančnega ministra Klemna Boštjančiča, da stavkovni sporazumi ne vsebujejo konkretnih vsebin, temveč zgolj datume, in da gre le za prestavljanje datumov. Po njihovem mnenju vlada s takšnim stališčem izničuje dosedanje dogovore.

Sindikat je na koncu poudaril, da se ne namerava več pogajati in sprejemati predlogov vlade, ki so namenjeni zgolj “izigravanju sindikata in nespoštovanju dogovorjenega”. Namesto tega zahtevajo konkretne zaveze in izvrševanje že dogovorjenih sporazumov.

Odziv ministrice

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je izrazila skrb glede nadaljnjega zaostrovanja zdravniške stavke. Sklicala je sestanek z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov za petek, na katerem bodo analizirali potek dela med stavko. Ministrica upa, da se stavka ne bo še bolj zaostrila in da bodo kmalu dosegli dogovor.

Vendar pa po skoraj dveh tednih zdravniške stavke predstavniki vlade in Fides še vedno niso bližje dogovoru. Sindikat je opozoril, da na pogajanjih pogreša prisotnost ministrice za zdravje. Ministrica je pojasnila, da ni članica pogajalske skupine in da zato ne sodeluje neposredno. Vlada ima svojo pogajalsko skupino, ki vodi pogajanja. Ministrica v to skupino ni vključena. Kljub temu upa, da bodo nadaljnja pogajanja prinesla premik v stavkovnih zahtevah.

Minister za javno upravo Franc Props, ki vodi pogajanja za zdravstveni sektor, je izrazil obžalovanje, da se Fides ne namerava udeležiti stebrnih pogajanj za zdravstvo. Sindikat namreč trdi, da bodo o tem pogajali šele, ko se z vlado dogovorijo glede stavkovnih zahtev.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da so na sestanek za petek povabili generalna direktorja obeh univerzitetnih kliničnih centrov, direktorje splošnih bolnišnic in direktorja Zdravstvenega doma Ljubljana ter Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. V prihodnje pa bodo morda povabili tudi direktorje drugih javnih zdravstvenih zavodov.

Ministrica Prevolnik Rupel je še dodala, da na ministrstvu nenehno spremljajo stanje odpovedanih terminov, realizacijo in prejemajo podatke iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Zdravnikom svetujejo, naj izdajajo bolniške liste, saj lahko to vpliva na njihova delovna razmerja in povzroči socialne stiske, kar pa seveda vpliva tudi na zdravje bolnikov.

vir; Foto: STA https://servis.sta;

Portal24