Fides pojasnil razloge za prekinitev pogajanj z vlado

ByA.K.

26. januarja, 2024 , , ,
Foto: Pixabay

Fides pojasnil razloge za prekinitev pogajanj z vlado

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki je začel stavko prejšnji ponedeljek, je danes objavil izjavo, v kateri pojasnjujejo razloge za ustavitev pogajanj z vlado. Predsednik sindikata, Damjan Polh, je izjavil, da se je zgodilo nekaj nepredvidljivega, kar je preprečilo nadaljevanje pogovorov.

Vlada je sklicala prva letošnja pogajanja glede zdravstvenega stebra, pri čemer je izbrala datum in uro, ki so se ujemali z razpoložljivostjo njihovega odvetnika, Damijana Gregorca, ter njihovimi obveznostmi. Polh je poudaril, da so vladi že večkrat opozorili, da se ne morejo vedno prilagajati njenim urnikom.

Poleg tega sindikat vidi težavo v dveh ločenih pogajalskih skupinah, medtem ko se zdi, da vlada tega problema ne razume. Eno pogajalsko skupino vodi Mirko Stopar, drugo pa minister za javno upravo Franc Props. Fides meni, da bi lahko obe skupini delovali sočasno, saj so pripravljeni izpolniti stavkovne zahteve.

Odvetnik Gregorc je tudi izrazil pomisleke glede ravnanja vlade in ga razumel kot umik iz pogajanj s strani vlade. To je tudi natančno zapisano v njihovi pisni izjavi, ki so jo posredovali po zaključeni novinarski konferenci.

Ministrica bi se morala bolj osredotočiti

Na vprašanje o sestanku ministrice za zdravje, Valentine Prevolnik Rupel, z direktorji največjih zdravstvenih ustanov, je Polh menil, da bi morala ministrica bolj osredotočiti svoje napore na zaključek stavke, saj se zdravstveni sistem zliva v krizo zaradi kadrovske podhranjenosti.

Vlada Fidesu ni sporočila, kdaj se bodo pogajanja nadaljevala, kar je prav tako povzročilo zaskrbljenost sindikata. Danes ob 14. uri se bo sestal glavni stavkovni odbor Fidesa, kjer bodo pregledali potek stavke po različnih delih Slovenije in sprejeli odločitve glede nadaljevanja ali morebitnega zaostrovanja stavke v prihodnjem tednu.

Polh je tudi izpostavil problem (ne)izdajanja bolniških listov in poudaril, da je pravno mnenje sindikata jasno. Meni, da je ta situacija priložnost za rešitev administrativnega bremena, s katerim se soočajo zdravniki primarnega nivoja, kar jim trenutno odvzema čas, namenjen bolnikom. Hkrati je opozoril, da je ministrstvo za zdravje že večkrat bilo opozorjeno o tej težavi.

vir; Foto: Pixabay; Portal24