FIDES preklical stavko, javni zdravstveni sistem bo deloval normalno

ByA.K.

12. januarja, 2023 , ,
Foto: PexelsFoto: Pexels

FIDES preklical stavko, javni zdravstveni sistem bo deloval normalno

Mediacija med ministrstvom za zdravje ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov FIDES, ki jo je vodilo Slovensko zdravniško društvo, je bila uspešna. FIDES in ministrstvo sta parafirala dogovor, tako da stavke v sredo ne bo, so sporočili iz FIDES-a.

“Stavka je preklicana, javni zdravstveni sistem bo v sredo normalno deloval,” je zvečer potrdil podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič. Glavni stavkovni odbor sindikata odobril in podpisal popoldne parafirani sporazum, sledila naj bi še obravnava sporazuma in podpis vlade, pravi Zemljič. Sporazum naj bi tako predvidoma začel veljati v začetku prihodnjega tedna.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan sklenitve sporazuma ni komentiral. Premier Robert Golob je dejal, da ne pozna vsebine dogovora, a je “zadovoljen, da je razum prevladal celo pri zdravnikih”.

Nov plačni steber za zdravstvo?

Kot je še dejal Zemljič, bodo šele po podpisu vlade v sindikatu natančno predstavili vsebino sporazuma. Je pa nakazal, da bodo stavkovne razmere, ki jih naslavlja sporazum, očitno vendarle upoštevane v novem plačnem stebru za zdravstvo.

Med zahtevami, ki jih bo uredil sporazum, je Zemljič naštel določitev jasne karierne poti zdravnikov, prenos napredovanj specializantov, dosledno upoštevanje standardov in normativov ter zagotovitev dodatnih sredstev oziroma pravnih podlag za nagrajevanje zdravnikov, ki presegajo standarde in normative. “To je tisto bistveno, kar se nam zdi, da je pomembno za zdravništvo in javni zdravstveni sistem srednje- in dolgoročno,” je poudaril.

“V potankosti samega sporazuma ne morem komentirati, v četrtek bo o parafiranem sporazumu odločala vlada, ko ga bo podpisala. V tem trenutku lahko povem, da je plačni steber v zdravstvu, ki je imel samo ime, prvič dobil tudi vsebino, velik del naših stavkovnih zahtev se bo prenesel v novi plačni steber, kar za nas pomeni velik korak k uresničitvi naših pričakovanj,” je Zemljič dejal v Odmevih.

Glede zahteve FIDES-a po vključenosti zdravnikov v reformo zdravstva ter zahteve po javni in jasni opredelitvi vlade, da za nevzdržne razmere niso krivi zdravniki, pa je dejal: “Mislim, da smo pri tej točki imeli celo najmanj težav, vlada nas je sprejela kot sotvorca prihodnosti tako zdravstva kot plačnega stebra. Jasno se je opredelila, da za trenutne razmere zdravniki nikakor ne moremo biti krivi,” je povedal Zemljič.

Kaj je prineslo preobrat? “V ozadju sta bila dva momenta, eden je odlično odigrana vloga mediatorja profesorja Komadine, predstavnika zdravniškega društva, in pa seveda razum, ki je prevladal na obeh straneh, na našo srečo oziroma v zadovoljstvo vseh bolnic in bolnikov,” je sklenil Zemljič.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Pravosodje: 600 evrov bruto mesečnega dodatka izhodišče za reformo

Dodatek, ki ga je napovedal Golob, bo v resnici prejemek, ki bo z reformo plačnega sistema postal stalen. Premier Robert Golob je na občnem zboru Slovenskega sodniškega društva napovedal reformo plačnega sistema s posebnim plačnim stebrom za sodstvo oziroma pravosodje. Do izvedbe reforme bodo sodniki prejemali 600 evrov bruto dodatka… več tukaj.