Fidesz bo podprl članstvo Finske in Švedske v Natu

Orbanova stranka bo podprla članstvo Finske in Švedske v Natu

Fidesz, stranka madžarskega premierja Viktorja Orbana, bo podprla ratifikacijo vstopa Finske in Švedske v zvezo Nato, so sporočili iz poslanske skupine Fidesz.

Odločitev Fidesza je prišla po tem, ko je predsednica Katalin Novak, ki je odprla razpravo, pozvala poslance, naj vstop Finske in Švedske v Nato ratificirajo “čim prej”.

Protokola o pristopu teh dveh držav k Natu, več kot osem mesecev po tem, ko so se voditelji zavezništva na vrhu v Madridu odločili, da ju sprejmejo v članstvo nista sprejeli le še Turčija in Madžarska.

Postopek ratifikacije se v madžarskem parlamentu vleče že od julija lani. Orban pa je minuli petek prvič javno povedal, kaj ga pri vstopu obeh nordijskih držav v zahodno vojaško zavezništvo sploh moti

Orban je spomnil, da sta Finska in Švedska že prej kritizirali Madžarsko zaradi pravne države. Dejal je, da se nekateri v njegovi stranki sprašujejo, ali je pametno sprejemati države, ki “širijo odkrite laži o Madžarski, o pravni državi na Madžarskem, o demokraciji, o tem, kako živi v njem.”

“Kako lahko nekdo želi biti naš zaveznik v vojaškem sistemu in brez sramu širi laži o Madžarski?” se je takrat vprašal Orban.

Napovedana bilateralna srečanja

Poslanci Fidesza bodo prihodnji teden, ko bodo v obeh nordijskih državah potekala dvostranska srečanja, na katerih bi razpravljali o “političnih sporih”, dali jasno vedeti, da bodo stali za svojo kandidaturo za članstvo v Natu.

“Podprli bomo Finsko in Švedsko za vstop v Nato,” je napovedal Fidesz. Stranka skupaj z manjšo partnerico obvladuje dve tretjini sedežev v parlamentu.

Končno glasovanje bo predvidoma v drugi polovici marca.

vir Foto: STA

Ne spreglejte…

Viktor Orban: Rusija ne more dobiti vojne z Ukrajino

Premier Madžarske Viktor Orban je komentiral razplet vojne v Ukrajini, ki traja že leto dni. Orban je na Twitterju dejal, da so mirovna pogajanja nujno potrebna.

“Rusija ne more zmagati, ker se je ves zahodni svet postavil za Ukrajino. Hkrati je Rusija jedrska sila in jedrske sile ni mogoče stisniti v kot, ker lahko povzroči jedrsko vojno. Potrebujemo prekinitev ognja in mirovne pogovore. Čim prej, tem bolje.” bolje,” je dejal Orban… več tukaj.