Fige osvajajo celino: Kako posaditi in negovati figovo drevo

Fige so postale vedno bolj običajne na celini in mnogi vrtnarji in ljubitelji narave se odločajo za sajenje tega sadeža. Pri izbiri mesta za sajenje je pomembno, da je drevo zaščiteno pred severnimi vetrovi. Prav tako je priporočljivo izbrati različne sorte, ki so prilagojene lokalnim razmeram, da zagotovimo plodove od začetka poletja do oktobra.

Izbira lokacije in zaščita

Izberite topla, sončna mesta, ki so zaščitena pred mrzlimi, severnimi vetrovi. Drevo je treba zaščititi pred nizkimi temperaturami, še posebej mlada drevesa, ki so bolj občutljiva na mraz. Odraslo figovo drevo lahko prenese temperature do -15 °C, medtem ko mlada drevesa potrebujejo dodatno zaščito, saj lahko odmrejo že pri -8ºC.

Sajenje in zalivanje

Mlada drevesa zahtevajo posebno pozornost in redno zalivanje. Pred sajenjem je treba sadike pripraviti in korenine namočiti v vodo. Luknja za sajenje naj bo dvakrat večja od posode s sadiko, dodati je treba organsko gnojilo in zagotoviti, da korenine niso v neposrednem stiku z gnojilom. Sajenje je najbolje opraviti po dežju, da se zagotovi dovolj vlažnosti.

Obrezovanje in podpora

Za ohranjanje zdrave rasti in preprečevanje lomljenja v vetru je treba drevesu zagotoviti ustrezno podporo in ga redno obrezovati.

Uporaba fig

Fige so vsestransko uporabne in okusne, zato jih lahko uporabljamo na različne načine, od svežih do različnih kulinaričnih kreacij.

Ob upoštevanju teh nasvetov in smernic bo vaše figovo drevo zdravo raslo in vas bogato obrodilo s slastnimi sadeži.

vir Foto: Freepik

Portal24