Film Babičino seksualno življenje osvojil tudi francoskega Cezarja!

ByAna Koren

25. februarja, 2023

Film Babičino seksualno življenje osvojil še francoskega Cezarja

Babičino seksualno življenje v režiji Urške Djukić je na podelitvi francoskih nagrad Cezar slavilo v kategoriji najboljši animirani kratki film.

Hvaležna sem vsem, ki ste verjeli vame, me spodbujali in mi dali možnost, da skozi film izrazim, kar čutim. Še posebej cenim starejše ženske, ki imate moč, da spodbujate druge mlade ženske, jim dajete podporo in jim pomagate preseči te zastarele družbene vzorce podrejenosti.

Urška Djukić

“Vemo, da imajo Francozi poseben status, ko gre za film, saj veljajo za izumitelje filma in velike mojstre na področju filmske umetnosti in AV industrije. Prav zato je bila že nominacija za nagrado cezar, ki velja za najvišje francosko priznanje na področju filma, poklon slovenskim filmarjem, saj gre za prvo tovrstno uvrstitev v zgodovini slovenskega filma,” je Urška Djukić zapisala ob nagradi.

Urška se je zahvalila vsem, ki so z njo sooblikovali ta film. “Hvaležna sem vsem, ki ste verjeli vame, me spodbujali in mi dali možnost, da skozi film izrazim, kar čutim. Še posebej cenim starejše ženske, ki imate moč, da spodbujate druge mlade ženske, jim dajete podporo in jim pomagate preseči te zastarele družbene vzorce podrejenosti,” je zapisala.

“Živa in pomembna tema”


Nominacija je bila “hkrati potrditev, da je prikrito družinsko nasilje nad ženskami še kako živa in pomembna tema, o kateri moramo govoriti in se boriti proti normalizaciji takih sužnjelastniških odnosov med moškimi in ženskami, kot so veljali skozi zgodovino,” je dodala Urška.

Nominirane tri avtorice


V kategoriji kratkega animiranega filma sta se za cezarja potegovala še Caline avtorice Margot Reumont in Noir-soleil animatorke Marie Larrive.

Babičino seksualno življenje popelje gledalca na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož.

Urška Djukić, ki se podpisuje tudi pod scenarij in montažo Babičinega seksualnega življenja, je navdih za film črpala iz pričevanj žensk. Milena Miklavčič je ta pričevanja zbrala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače.

Niz mednarodnih zmag


Film Babičino seksualno življenje je decembra lani prejel evropsko filmsko nagrado za najboljši kratki film. Pred tem je bil z glavno nagrado nagrajen na 52. filmskem festivalu v finskem mestu Tampere.

Film je prejel tudi nagrado za najboljši animirani film v tekmovalni kategoriji evropskih filmov na mednarodnem festivalu kratkega filma Go Short na Nizozemskem.

Za najboljši film je bil razglašen tudi na festivalu animiranega filma FAB v Berlinu.

vir Foto: Slovenski filmski center

Ne spreglejte…

Ljudje, ki so ljudje, ne pljuvajo kar na “počez”

Evropska filmska akademija pred nekaj dnevi v Reykjaviku nagradila animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić z evropskim oskarjem za najboljši kratki film. Scenarij za ta film pa je bil prirejen po knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače.

Seveda sem ob novici skakala do stropa! Kakšna čast za Urško (režiserko), za knjigo, za Slovenijo, zame!

Predvsem pa sem bila vesela v imenu vseh tistih, ki so mi pripovedovali svoje zgodbe in mi hkrati dovolili, da sem jih objavila v knjigi… več tukaj.