Film Nevihta v Srbiji povzročil vihar, Hrvati prosijo, da se ne predvaja

ByAna Koren

5. marca, 2023 ,

Film Nevihta v Srbiji povzročil vihar, Hrvati prosijo, da se ne predvaja

Film Nevihta (orig. Oluja) je povzročil vihar. Demokratična zveza Hrvatov v Vojvodini (DSHV) in Hrvaški nacionalni svet (HNV) sta ob tem izrazila bojazen, da bodo hrvaški učenci v Srbiji izpostavljeni dejanjem sovraštva, če bodo v šolah, ki jih obiskujejo, predvajali srbski film Nevihta. Zahtevali so, da se film tam ne predvaja.

DSHV in HNV sta zahtevala, da se film o množičnem odhodu srbskega prebivalstva s hrvaških ozemelj leta 1995 ne predvaja v šolah s poukom v hrvaškem jeziku in v krajih, kjer živi velik delež Hrvatov. Predhodno predvajanje filma je priporočilo ministrstvo za šolstvo.

Ministrstvo: Ta film prikazuje tragično usodo srbskega prebivalstva

Srbsko ministrstvo je šolam priporočilo predvajanje filma, pri čemer navaja, da ima za temo tragično usodo srbskega prebivalstva, izgnanega leta 1995 med hrvaško vojaško operacijo Nevihta, z območja Dalmacije, Like, Banije in Korduna, kjer so živeli stoletja in da ima izobraževalno in izobraževalno funkcijo.

“Ob dopuščanju pluralnosti pogledov na vrednotenje zgodovinskega dogajanja in ob spoštovanju pomena filmske umetnosti v izobraževalnem procesu opozarjamo na dejstvo, da lahko predvajanje filma Nevihta močno vpliva na širjenje negativnih stereotipov o Hrvatih,” je DSHV objavil na Twitterju.

Po njihovi oceni lahko to poveča negativna čustva do Hrvatov in krepi nestrpnost med mladostniki v Srbiji. “Negativno zaznamovani, ker se v filmu generira takšna podoba, bodo mladi Hrvati, upravičeno se bojimo, še dodatno postavljeni v deprivilegiran položaj,” navajajo v Stranki hrvaške manjšine.

Predsednik Hrvaškega državnega sveta: Neprijetno smo presenečeni

Izrazivši bojazen, da bodo osmošolci in srednješolci hrvaške skupnosti izpostavljeni dejanjem sovraštva, je DSHV izjavil. Pričakuje, da filma v šolah v Srbiji, kjer se pouk izvaja med drugim v hrvaškem jeziku in v tistih v krajih kjer živi velik delež Hrvatov ne bo predvajal.

Predsednica HNV Jasna Vojnić je sporočila, da jih je pismo, ki je prispelo na šole, izjemno neprijetno presenetilo v trenutku, ko so se odnosi med Srbijo in Hrvaško začeli otopljevati.

“Takoj po tem, ko smo izvedeli za priporočilo šolam, smo sprejeli ukrepe za diplomatsko rešitev situacije in v tem smislu imeli sestanek z ministrom za izobraževanje, kjer smo izrazili veliko zaskrbljenost in upanje, da se bo ta primer rešil,” je v izjavi zapisal predsednica Sveta.

“Po pogovoru z ministrom in njegovo ekipo smo dobili zagotovilo, da bodo storjeni konkretni koraki in da film ne bo predvajan v šolah, kjer pouk poteka v hrvaškem jeziku,” je dodala.

Vojnić je dejala, da si bo HNV še naprej prizadevala za pregled celotnega priporočila, za preprečevanje afirmacije nasilja, za celovit pristop k zgodovinskim dogodkom in za vrnitev na pot gradnje dobrih bilateralnih odnosov med državama.

Film je bil predstavljen kot srbski vojni film

Srbsko ministrstvo za šolstvo je predvajanje filma “Nevihta” priporočilo osmošolcem in srednješolcem. Ministrstvo se je pri tem se je sklicevalo na mnenje Inštituta za izboljšanje izobraževanja in usposabljanja Srbije. Inštitut meni, da je film značilen realističnost, verodostojnost. in odsotnost patetike v prikazu dogajanja ter odlična igra glavnih protagonistov.

Celovečerni film režiserja Miloša Radunovića so v kinematografih začeli predvajati januarja letos, javnosti pa so ga predstavili kot srbski vojni film. V pojasnilu produkcijske hiše Omega Production iz Beograda dodajajo, da do zdaj v srbski kinematografiji ni bilo veliko del, posvečenih zgodovinskim dogodkom ob razpadu jugoslovanske države.

vir Foto: Zajem zaslona Index