Finančna negotovost med Evropejci v strmem porastu

ByA.K.

27. novembra, 2023 , ,
Foto: Portal24Foto: Portal24

Finančna negotovost med Evropejci v strmem porastu

Nedavna študija razkriva, da se je finančna negotovost v zadnjih treh letih razširila med več kot polovico Evropejcev. Porast cen je pripeljal do tega, da se je skoraj tretjina prebivalstva znašla v težkem finančnem položaju, razkriva nedavna raziskava drugega evropskega barometra o revščini in negotovosti.

Raziskava, ki je preučila nakupovalne navade Evropejcev, je pokazala, da se je njihova sposobnost za nakupovanje v zadnjih treh letih zmanjšala. Rezultat tega je, da se večina ljudi zdaj sooča z zahtevnimi finančnimi odločitvami, vključno z opuščanjem obrokov in premišljevanjem o vsakem strošku.

Ipsos je anketiral 10.000 Evropejcev za francosko organizacijo Secours Populaire, pri čemer je kar 29 odstotkov udeležencev izjavilo, da je njihov finančni položaj “negotov” in da bi nepričakovani stroški lahko negativno vplivali na njihovo finančno stanje. Skoraj vsak drugi Evropejec se boji, da se bo v naslednjih mesecih znašel v negotovem položaju zaradi naraščajočih cen in nizkih plač.

Tveganje revščine

Po podatkih Eurostata je bila stopnja tveganja revščine v celotni EU leta 2021 17 odstotkov. Le 15 odstotkov anketiranih je izjavilo, da se počutijo samozavestne in da ne potrebujejo slediti svojim vsakodnevnim stroškom.

Težke finančne razmere so prisilile večino Evropejcev, da sklepajo kompromise, vključno s preskakovanjem obrokov zaradi pomanjkanja sredstev. Inflacija, ki se širi v skoraj vseh sektorjih, je pripeljala do zapletenih odločitev, kot so izklapljanje ogrevanja, izposojanje denarja ter zanemarjanje zdravstvenih težav zaradi visokih stroškov.

Študija fundacije Joseph Rowntree je razkrila, da 5,7 milijona gospodinjstev z nizkimi dohodki v Združenem kraljestvu bori za zadostno prehrano, kar je opisala kot “grozljivo novo normalnost”. Naraščajoče cene hrane so vplivale na prehranjevalne navade ljudi, od tega, da si lahko privoščijo le hrano po znižanih cenah, do obiska bank hrane.

Brez rednih obrokov

Številni anketirani so priznali, da ne morejo več redno jesti treh obrokov na dan, medtem ko nekateri starši omejujejo svojo prehrano, da bi nahranili svoje otroke. 21 odstotkov anketiranih staršev je izjavilo, da so se vsaj enkrat znašli v situacijo, ko so imeli “premalo hrane”, da bi nahranili svoje otroke.

Čeprav so se inflacijske številke v Evropi nekoliko umirile, so se cene hrane in osnovnih potrebščin še vedno držale visoko. V letu 2022 so se podatki o inflaciji potrojili, kar je pripeljalo do najvišje stopnje rasti vseh časov. To je povzročilo skrb med več kot polovico vprašanih, ki se bojijo višjih stroškov hrane, energije in drugih izdatkov.

Študija razkriva, da je 62 odstotkov anketiranih zaskrbljenih zaradi skokovitih cen hrane, medtem ko 59 odstotkov anketiranih skrbijo nepričakovani stroški in visoke cene plina. Razmere so resne, in Evropejci se trudijo, da bi se spopadli z vse večjo finančno negotovostjo in inflacijo, ki še vedno ogroža njihove denarnice.

vir; Foto: Portal24