RTVS do konca leta napoveduje 10,5 milijona evrov minusa

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) se sooča z izzivom finančne nestabilnosti, saj naj bi do konca letošnjega leta pridelala približno 10,5 milijona evrov minusa. Razkritje je povzročilo precej razprav in nezadovoljstva tako med vodilnimi na RTVS kot v delu stroke in javnosti.

Predsednik sveta RTVS, Goran Forbici, je na sredinem odboru državnega zbora za kulturo povedal, da je uprava v osnutku programsko produkcijskega načrta za leto 2024 že nakazala eno od možnosti za prihodnje leto – pomembno krčenje programa. To napovedano krčenje programov je povzročilo precej negodovanja med zaposlenimi in gledalci RTVS.

Oddaja “Kultura”

Eden izmed opaznih premikov, ki so sprožili val nezadovoljstva, je premik informativne oddaje “Kultura.” Ta oddaja, ki jo je zdaj mogoče gledati ob 19.45 po Dnevniku in Športu, se bo z novim letom premaknila na poznejši termin po Odmevih ob 23.00 ter bo krajša za 5 minut. Odločitev o premiku in spremenjenem formatu oddaje je naletela na odzivnost in nasprotovanje uredništva oddaj o kulturi, ki menijo, da to pomeni zmanjšanje dosega gledalcev in sporočilo o odnosu hiše do kulturnih vsebin.

V objavi na Facebooku so iz uredništva oddaj o kulturi izrazili zaskrbljenost zaradi tega premika in poudarili svojo vlogo kot največje kulturne institucije v državi, ki bi morala izobraževati gledalce in ne pristajati na zniževanje standardov, ki jih narekuje trg.

Kritični so tudi do sprememb v oddaji “Osmi dan,” ki je že 35 let stalnica na programu RTVS. Predlagano krajšanje te oddaje bi omejilo možnost za poglobljene prispevke in pogovore o umetnikih, tako domačih kot tujih. Kulturno uredništvo meni, da bi boljši termin ne odtehtal krajše oddaje.

Po mnenju kulturnega uredništva so predlagane spremembe ne le škodljive za javno televizijo, temveč tudi za celoten kulturni prostor, ki bi ostal brez glasu v najbolj gledanem terminu. Zato apelirajo na vodstvo Televizije Slovenija, naj ohrani trenutni termin in format oddaje “Kultura.”

Nezadovoljstvo z napovedanimi spremembami je izrazil tudi nekdanja ministrica za kulturo in sodelavka na RTVS, Majda Širca, ki meni, da bi krčenje kulturnih vsebin na televiziji bilo v nasprotju z zdravo pametjo.

vir; Foto: Portal24/Edvard Kadič