Rast azijskih delnic in padec dolarja: Možno znižanje obrestnih mer v ZDA


Azijske delnice so danes za kratek čas dosegle najvišje vrednosti v enem tednu, medtem ko so obveznice pridobile na moči, pa je dolar doživel padec. Razlog za to gibanje na finančnih trgih so bile nove namige o morebitnem znižanju obrestnih mer v ZDA. Hkrati je novozelandski dolar pridobil na vrednosti, potem ko je centralna banka izrazila možnost nadaljnjega zvišanja obrestnih mer, če se inflacija izkaže za trdovratno.

MSCI indeks je v začetku trgovanja zrasel za 0,5 odstotka, vendar ga je nato šibkost hongkonških tehnoloških delnic potegnila nazaj na nespremenjeno raven. Japonski Nikkei je padel za 0,2 odstotka.

Novozelandski dolar je nazadnje zrasel za 1,1 odstotka in dosegel štirimesečno najvišjo vrednost 0,6207 doalarja.

Ameriški dolar je medtem zdrsnil na nove večmesečne najnižje vrednosti v primerjavi z evrom, jenom, funtom, avstralskim dolarjem, juanom in švicarskim frankom. Zlato je doseglo najvišjo vrednost v zadnjih sedmih mesecih, preseglo 2051 dolarjev za unčo.

FED

Guverner FED-a Christopher Waller dal namig, da bi se znižanje obrestnih mer v ZDA lahko začelo v nekaj mesecih, če inflacija še naprej upada. To je okrepilo terminske pogodbe na sklade FED, ki napovedujejo zmanjšanje cene za več kot sto bazičnih točk v letu 2024, pri čemer je 40-odstotna verjetnost, da se to zgodi že marca. Donosnost dvoletnih državnih obveznic se je močno znižala, skupaj z vrednostjo dolarja, še posebej na azijskih trgih.

Tapas Strickland, vodja tržne ekonomije pri National Australia Bank v Sydneyju, je dejal: “Trg se je očitno premaknil glede na to, da je guverner Waller odprl možnost rezov.” Wallerjeve pripombe so bile v skladu s prejšnjimi komentarji predsednika Feda Jeroma Powella.

Dvoletni donos se je spustil na najnižjo vrednost od sredine julija, pri 4,70 odstotka, medtem ko je referenčni donos 10-letnih obveznic padel za 4 bazične točke na najnižjo vrednost od septembra, pri 4,30 Odstotka.

Dolar se je končno znižal za pol odstotka na 146,68 jena. Slednje predstavlja najnižjo vrednost od 12. septembra in padec za skoraj dva odstotka v treh dneh. Prav tako je dosegel najnižjo vrednost v zadnjih 3-1/2 mesecih v primerjavi z evrom, pri 1,1017 USD za evro.

Waller je povedal, da če se inflacija še naprej zmanjšuje, “še nekaj mesecev. Tri mesece, štiri mesece, pet mesecev in lahko začnemo zniževati obrestno mero samo zaradi nižje inflacije.” Poudaril je, da ni razloga za ohranjanje visokih obrestnih mer.

Wallerjeve pripombe so podaljšale dvotedensko rast delnic in obveznic po vsem svetu, ki je sledila ugodnim poročilom o inflaciji v ZDA pred dvema tednoma. Izjema so Kitajski trg, kjer dvomi o gospodarski rasti vlagatelje še vedno skrbijo.

Globalni trgi

Globalne delnice so se novembra povečale za skoraj devet odstotkov, kar jih postavlja na pot k najboljšemu mesecu v zadnjih treh letih. Hang Seng pa od julija ni zabeležil pozitivnega meseca, saj se je njegova vrednost ohranila nespremenjena.

Negativne novice so prišle iz Meituana, ki je poročal o upočasnjeni rasti v četrtem četrtletju na področju dostave hrane. Delnice podjetja so v sredo padle za osem odstotkov na najnižjo vrednost v zadnjih 3-1/2 letih, kljub obljubam podjetja o odkupu v višini 1 milijarde dolarjev. Hang Seng je v sredo padel za 0,9 odstotka, blue chips celine pa za 0,4 odstotka, kar kaže na četrti zaporedni mesečni padec z 1,9-odstotnim upadom v novembru.

Nekateri analitiki pa opozarjajo, da so trgi sprejeli komentarje uradnikov FED-a, ki nakazujejo možna znižanja obrestnih mer. Napovedi so sicer pogojene z nadaljnjim padcem inflacije in ohranjanjem restriktivnih finančnih pogojev.

Nova Zelandija je s svojimi potezami v sredo sprožila opozorilo, ko je centralna banka nekoliko povišala svoje projekcije obrestnih mer in opozorila, da dvigovanje morda še ni končano.

Kar zadeva surovine, so terminske pogodbe za surovo nafto Brent ostale na ravni 81,75 USD za sod. Terminske pogodbe za singapursko železovo rudo pa so v novembru zabeležile povečanje za 9,6 odstotka, dosegle vrednost 130,50 USD za tono.

vir; Foto: Portal24