Finančni trgi se pripravljajo na napet teden

Foto: Portal24 (AI)Foto: Portal24

Finančni trgi se pripravljajo na napet teden

Finančni trgi se pripravljajo na napet teden, ki bi lahko imel pomembne posledice za delnice in obveznice. Med ključnimi dogodki prihajajočega tedna je sestanek Federal Reserve, objava podatkov o zaposlovanju v ZDA ter razkritje zaslužkov tehnološkega velikana Apple Inc. Vse to bi lahko določilo smer trgov za preostanek leta.

Oktober je upravičil svoj sloves nestanovitnosti, saj sta skok donosnosti državnih obveznic in geopolitična negotovost pritiskala na delnice. Indeks S&P 500 je v tem mesecu padel za 3,5 odstotka. Slednje je prispevalo k izgubam, zaradi katerih je za več kot 10 odstotkov nižji od najvišje vrednosti s konca julija.

Vprašanje, ali bo vožnja na trgih še naprej težka do konca leta 2023, je v veliki meri odvisno od trga obveznic. Stališče Federal Reserve o obrestnih merah “višje za dlje” in naraščajoče fiskalne skrbi v ZDA so v začetku tega meseca dvignile referenčni donos 10-letne državne obveznice na 5 odstotkov, kar je najvišja vrednost po letu 2007. Višji donosi državnih obveznic se štejejo za nasprotni veter delnicam, deloma zato, ker tekmujejo z delnicami za kupce.

Zasedanje FED

Investitorji so zaskrbljeni, da bi se lahko donosi še povečali, če bo Federal Reserve na zasedanju centralne banke 1. novembra okrepil svoje grožnje. Prav tako bi močni podatki o zaposlovanju v ZDA prihodnji petek lahko bili katalizator za dvig donosov, če bi podprli argumente za ohranjanje višjih obrestnih mer, da bi ohladili gospodarstvo in preprečili ponovno okrepitev inflacije.

“Delnice bodo začele okrevati, ko bo trg menil, da so donosi obveznic dosegli vrh,” je poudaril Sam Stovall, glavni naložbeni strateg pri CFRA Research.

Na splošno terminski trgi kažejo skorajšnjo gotovost, da Federal Reserve novembra ne bo dvignil obrestnih mer, in skoraj 80-odstotno verjetnost, da bo centralna banka obdržala obrestne mere v decembru, glede na orodje FedWatch Tool CME. Kljub temu oblikovalci politik predvidevajo, da bodo ključno obrestno mero obdržali na sedanji ravni skozi večino leta 2024, kar je dlje, kot so trgi predvidevali prej.

Igra čakanja

Vlagatelji igrajo “igro čakanja, za koliko se mora posamezna točka ekonomskih podatkov povečati, da bi lahko ponovno dvignili obrestno mero,” je opozoril Alex McGrath, glavni investicijski direktor pri NorthEnd Private Wealth.

Ob rasti bruto domačega proizvoda ZDA za vrtoglavih 4,9 odstotka v tretjem četrtletju bi znaki, da je trg dela še vedno prevroč ali da Federal Reserve vidi potrebo po nadaljnji zaostritvi za nadzor inflacije, lahko spodbudili dodatno nestanovitnost.

“Zdi se, kot da smo na razpotju, ali se bo močna rast, ki smo ji bili priča v poletnih mesecih, nadaljevala tudi v četrtem četrtletju,” je dejal Charlie Ripley, višji naložbeni strateg pri Allianz Investment Management.

Poleg zaskrbljenosti trga obveznic se pričakuje, da bo ministrstvo za finance objavilo svoje prihajajoče velikosti dražbe pozneje ta teden. Skrbi zaradi naraščajočega zveznega primanjkljaja in povečane ponudbe so pripomogle k višjim donosom.

Čakanje na podatke

Vlagatelji čakajo tudi na objavo Applovih rezultatov v četrtek. Sezona dobičkov, je bila sicer zaznamovana z razočaranji zaradi rasti nekaterih tehnoloških velikanov, vključno s Teslo in Googlom. Tehnološki težki indeks Nasdaq 100 je padel za 11 odstotkov od svoje najvišje vrednosti, čeprav se je še vedno povečal za skoraj 30 odstotkov glede na leto. Nekateri vlagatelji menijo, da je najslabši del prodaje morda mimo.

Okrevanje borznega trga bi sledilo sezonskim trendom, je opozoril Stovall iz CFRA Research. Od leta 1945 je S&P 500 v povprečju novembra napredoval za 1,5 odstotka, kar ga postavlja kot tretji najuspešnejši mesec v letu.

V širšem smislu nekateri menijo, da vzorci trgovanja na borzi kažejo na okrevanje v četrtem četrtletju. V 14 primerih, ko je S&P 500 do julija pridobil vsaj 10 odstotkov in nato avgusta upadel, kot se je zgodilo letos. Indeks se je namreč povečal vsakič v zadnjih štirih mesecih leta, pravi Ned Davis Research. Povprečni dobiček v teh primerih je bil 10 odstotkov.

Glede na tehnične kazalnike se zdi, da so delnice “preprodane” in bi se lahko okrepile, če bodo gospodarski podatki izpolnili pričakovanja, je dejal Randy Frederick, generalni direktor trgovanja in izvedenih finančnih instrumentov pri Schwabovem centru za finančne raziskave.

Brzni trg je pripravljen na pozno rast v četrtem četrtletju.

vir Foto: Portal24