Na današnji dopisni seji je vlada zagotovila finančna sredstva za prostovoljne gasilce in druge prostovoljce, ki sodelujejo pri gašenju požarov na Krasu.

Za gasilce in prostovoljce, ki pri gašenju sodelujejo do osem ur na dan nadomestilo znaša 63 evrov. Tisti, ki pri gašenju sodelujejo več kot osem ur na dan bodo dobili 94,50 evra.

Prostovoljnim gasilcem in drugim prostovoljcem bodo finančna sredstva razdelila prostovoljna gasilska društva in druge nevladne organizacije. Slednje pri gašenju požarov na krasu pomagajo na podlagi aktiviranja načrtov zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju. Sredstva bo vlada zagotovila iz sredstev proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij.

Finančno nadomestilo za prostovoljne gasilce je danes ob obisku regijskega štaba civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu napovedal premier Robert Golob. Nadomestilo ne bo obdavčeno. Po premierjevih besedah gre za majhen izkaz hvaležnosti, a pomemben za prihodnje dni, ko je že jasno, da za gasilce ne bo počitka. V prihodnjih dneh bo treba najverjetneje vložiti še dodatne napore v to, da bodo določene odseke v naprej pripravili in se tako do določene mere zaščitili, ocenjuje premier.


Ne spreglejte:#požar Kras: Evakuacija

Ker se požar na Krasu širi, so pristojni popoldne za prebivalce iz Opatjega Sela, Nove vasi in Hudega Loga odredili evakuacijo.

Za vse prebivalce je zbirna točka Športni center Šempeter. Evakuacija velja tudi za novinarske ekipe na terenu.

V regijskem štabu civilne zaščite so opozorili, da so razmere izjemo zahtevne… več tukaj.

Foto: Vlada RS Twitter