Finska vlada načrtuje spremembo mejne zakonodaje. Tako bi na svoji vzhodni meji z Rusijo omogočila gradnjo ovir in s tem okrepila pripravljenost na hibridne grožnje med rusko invazijo na Ukrajino.

Finska, ki trenutno prosi za članstvo v zahodnem vojaškem zavezništvu Nato, že ima vojne izkušnje z Rusijo. Trenutno je gozdnati mejni pas med državama v večini svojih 1300 km označen zgolj z znaki in plastičnimi črtami.

Finska vlada hiti krepiti varnost meja. Boji se, da bi Rusija lahko začela pritiskati nanjo s pošiljanjem prosilcev za azil na njene meje. Evropska unija je takšnih dejanj obtožila Belorusijo konec lanskega leta. Takrat se je na poljsko mejo zgrnilo na stotine migrantov z Bližnjega vzhoda.

V vladnih spremembah zakona je tudi predlog, da se sprejem prošenj za azil osredotoči le na določena vstopna mesta. V skladu z obstoječimi pravili EU pa imajo migranti pravico zaprositi za azil na kateri koli vstopni točki v državo članico EU.

Spremembe zakonodaje bi omogočile tudi gradnjo ovir, kot so ograje, in nove ceste za lažjo mejno patruljiranje na finski strani.

Vir: Reuters

Foto: Reuters