Finska premierka: Članstvo Ukrajine v Natu bi preprečilo vojno

ByAna Koren

18. januarja, 2023 , ,

Članstvo Ukrajine v Natu bi preprečilo vojno, pravi finska premierka

Rusija ne bi napadla Ukrajine, če bi bila članica Nata, je dejala finska premierka Sanna Marin in dodala, da je to glavni motiv za prošnjo njene države za vstop v vojaško zavezništvo.

Marin je dejala, da je “prepričana”, da Vladimir Putin ne bi sprožil invazije, če bi bil Kijev že član. “Lahko pogledamo v zgodovino in si zastavimo vprašanje, ali bi morala Ukrajina že biti članica Nata?” je povedala na srečanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu v Švici in dodala, da “potem ne bi bilo vojne v Ukrajini pa tudi Finska in Švedska ratificirata članstvo v Natu ravno zato.”

Dodala je, da bi morala Evropa in njeni zavezniki leta 2014, ko je Rusija napadla Krim, ukrepati odločneje. “Iz tega dne se moramo nekaj naučiti,” je dejala Marin srečanju visokih politikov in poslovnežev v švicarskih Alpah.

“Želimo postati članica Nata, ker si ne želimo nikoli več vojne na Finskem,” je dejala. Dodala je, da upa, da bo proces ratifikacije za Švedsko in Finsko potekal “čim hitreje”.

Madžarska in Turčija morata še ratificirati  skupno kandidaturo  Švedske in Finske za članstvo v Natu.

Budimpešta je dejala, da bo  podprla  najnovejšo širitev vojaškega bloka in jo podpisala v začetku tega leta. Ankara tega še ni storila.

“Ne bi smelo biti nobenih težav in tudi osebno sem se pogovarjal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom in povedal je, kar je povedal tudi v javnosti, da s Finsko ni tako velikih težav, morda nekaj s Švedsko, a z našega vidika je zelo pomembno, da gresta Finska in Švedska skupaj v Nato, ker si delimo isto varnost,” je dejala Marin.

vir Foto:

Ne spreglejte…

Švedski premier prepričan, da bo Turčija odobrila vstop Švedske v Nato

Švedski premier Ulf Kristersson je na varnostni konferenci v Sälenu izrazil prepričanje, da bo Turčija odobrila vstop Švedske v zavezništvo Nato. Dodal je, da nekaterih turških zahtev ne morejo sprejeti.

“Turčija je potrdila, da smo storili, kar smo obljubili. A želi tudi stvari, ki ji jih ne moremo in nočemo dati,” je dejal Kristersson na varnostni konferenci v mestu Sälen. Tam je bil tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg… več tukaj.