Finska Ukrajini namenja 188 milijonov evrov obrambne pomoči

Zelenski in Stubb [Foto: Zajem zaslona]

Finska Ukrajini namenja 188 milijonov evrov obrambne pomoči

Helsinki so v nedavni potezi krepitve mednarodne podpore Ukrajini napovedali paket obrambne pomoči, vreden 188 milijonov evrov. Ta dogovor je plod srečanja med ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in njegovim finskim kolegom Alexandrom Stubbom v Kijevu, kjer sta podpisala desetletni varnostni sporazum.

Predsednik Zelenski je na platformi X izdal izjavo, v kateri je novi varnostni sporazum označil za “trden dokument”, ki odraža Finsko pripravljenost za nadaljnjo podporo Ukrajini v njenem boju proti ruski agresiji. Sporazum obsega obljubo dolgoročne vojaške in finančne podpore s strani Helsinkov, ki se ne nanaša le na neposredno obrambno pomoč, temveč tudi na politično, finančno in humanitarno sodelovanje.

Poleg tega je Finska obljubila pomoč pri obnovi ukrajinskega energetskega sektorja ter pri oceni okoljske škode, ki jo je povzročila ruska invazija. Dogovor vključuje tudi pomoč pri zdravljenju ukrajinskih vojaških oseb. Z novim paketom pomoči, katerega vrednost znaša 188 milijonov evrov, se skupna vojaška podpora Finske Ukrajini dviga na okrog 2 milijardi evrov.

V luči nadaljevanja konflikta je predsednik Zelenski prav tako napovedal znižanje starostne meje za vpoklic v vojsko z 27 na 25 let, kar je del prizadevanj za krepitev osiromašenih vrst ukrajinske vojske po več kot dveh letih vojne. Ta ukrep, ki je postal zakon dan po tem, ko ga je podpisal Zelenskem, je bil sprejet v ukrajinskem parlamentu, Verkhovna Rada, že lani, čeprav ni bilo takoj jasno, zakaj je predsednik odlašal s podpisom.

Nato razpravlja o 100 milijard evrov vrednem vojaškem paketu za Ukrajino

Zunanji ministri Nata se bodo danes sestali, in sicer, da bi razpravljali o dolgoročni vojaški podpori Ukrajini, vključno s petletnim paketom v vrednosti 100 milijard evrov, ki bi Kijevu zagotovil podporo v primeru, da bi Donald Trump ponovno zasedel položaj v Beli hiši. Predlog generalnega sekretarja Nata, Jensa Stoltenberga, predvideva, da bi zahodno zavezništvo prevzelo večjo vlogo pri koordinaciji dobave orožja, streliva in opreme Ukrajini. Načrt bo v Bruslju predstavljen na dvodnevnem zasedanju, ki sovpada s 75. obletnico Nata in pripravami na vrh, ki bo julija potekal v Washingtonu… več tukaj.

[Vir: Euronews]; Foto: Zajem zaslona; Portal24