FIS razmišlja o preoblikovanju sezone svetovnega pokala

Naslednja sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju bi se lahko začela pozneje kot običajno. Mednarodna smučarska zveza (FIS) se bo v naslednjih tednih resno spopadla z morebitnim preoblikovanjem koledarja sezone svetovnega pokala. Pri slednjem pa možnost, da bi se sezona začenjala v decembru, ni izključena. Vendar bi to pomenilo precej manjše število tekem v sezoni.

Na tradicionalnem Forumu Alpinumu, ki je potekal v Söldnu ob začetku sezone, je generalni sekretar FIS-a, Michel Vion, ob robu burnih polemik o prezgodnjem začetku sezone zaradi tople jeseni povedal: “Koledar smo že prilagodili, a vse kaže, da ne dovolj. Zdaj nas čaka nov pregled.” Vion je kot možnost začetka sezone omenil tudi december. Opozoril je, da bi se sezona za alpske smučarje na ta način skrajšala na 30 ali 32 tekem. Sprememba terminov bi lahko vplivala tudi na termine nekaterih največjih in najbolj prepoznavnih tekem.

Tekmovalni direktor moškega dela alpske karavane, Markus Waldner, je potrdil, da pri FIS-u niso povsem zadovoljni s koledarjem za sezono 2023/24. Na koledarju je namreč več dirk v tehničnih disciplinah (24) kot v hitrih (21). Iz koledarja je izpadlo prizorišče Lake Louise, velika pa je tudi luknja med zadnjo tekmo rednega dela 17. in 18. februarja v Kvitfjellu ter marčevskim finalom sezone pet tednov pozneje v Saalbachu.

Kljub temu so za tekme ta konec tedna v Söldnu pripravljeni. Zapadlo je 10 cm snega, ki je prekril skale. 58. sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju se bo v soboto začela z ženskim veleslalomom, dan pozneje pa bo na sporedu moška tekma.

Težave tudi na ledenikih

Tudi na ledenikih se pojavljajo težave s snegom, kar bi lahko zahtevalo zamik začetka sezone svetovnega pokala. Sezono bo odprla Lara Gut Behrami, ki bo nosila številko 1, sledita ji Sara Hector s številko 2 in Mikaela Shiffrin s številko 3. Shiffrin velja za veliko favoritko za osvojitev velikega kristalnega globusa.

“Čakajo nas boljše razmere kot tiste na poletnem treningu, organizatorji so pripravili dobro snežno podlago,” se veseli sobotne tekme Američanka Mikaela Shiffrin.

Med slovenskimi smučarkami ima Ana Bucik številko 11, Neja Dvornik pa 42. Andreja Slokar, ki se po enoinpolletnem premoru zaradi poškodbe kolena vrača na tekmovanja, ima številko 50. Ana Bucik je povedala, da sicer ni bila najboljša vidljivost, vendar verjame v izboljšanje rezultata in cilja na izboljšanje svoje najboljše uvrstitve v Söldnu (21. mesto leta 2020).

vir

Foto: Pexels

Portal24