FIS uradno odpovedal pokal Vitranc v Kranjski Gori

Foto: Zajem zaslona

Fis uradno odpovedal pokal Vitranc v Kranjski Gori

Mednarodna smučarska zveza (FIS) je danes sporočila, da bo Kranjska Gora letos ostala brez moškega slaloma za svetovni pokal. Tradicionalni 63. Pokal Vitranc, ki bi moral potekati ta vikend, je bil odpovedan zaradi izredno močnega deževja, ki je v zadnjem dnevu po zapisu FIS-a “popolnoma uničilo progo”.

Že v sredo so FIS in organizatorji Pokala Vitranc sprejeli odločitev o odpovedi nedeljskega veleslaloma, v upanju, da bo slalom še mogoče izvesti v soboto. Vendar pa je konstanten dež, ki je padal včeraj popoldan in čez noč ter se nadaljeval še danes dopoldne, pustil prevelike posledice na progi, zaradi česar organizacija tekme ni bila več mogoča.

Toplo vreme in predvsem deževje sta ne le stopila sneg, ki so ga v preteklih dneh delavci predvsem strojno razporedili po progi, temveč je toplejša zemlja začela topiti sneg tudi s spodnje strani. V tovrstnih pogojih žal ni sredstva, s katerim bi se dalo obdržati debelino in trdoto snežne odeje, ki bi omogočala izvedbo tekmovanja na ravni svetovnega pokala. 

Organizatorji Pokala Vitranc

Organizatorji so v sporočilu za javnost pojasnili, da “toplo vreme in predvsem deževje niso le stopila snega, temveč je toplejša zemlja začela topiti sneg tudi od spodaj”. Dodali so, da v takšnih pogojih ni bilo mogoče zagotoviti debeline in trdote snežne odeje, ki bi bila primerna za izvedbo tekmovanja svetovnega kupa.

Gregor Benedik, predsednik organizacijskega komiteja, je izrazil razočaranje nad vremenskimi razmerami, ki letos niso bile naklonjene Pokalu Vitranc. Kljub prizadevanjem, da bi tekmo ohranili, je narava pokazala svojo moč. “Kupci vstopnic bodo seveda dobili vrnjen denar pri prodajalcu, kjer so vstopnice kupili,” je zagotovil Benedik in vse povabil na 64. Pokal Vitranc naslednje leto.

Vreme letos Pokalu Vitranc ni bilo naklonjeno. Potem, ko je včeraj vse kazalo na izvedbo slalomske tekme, je dež preko noči in danes dopoldan odplavil dobršni del snežne odeje ter zmehčal snežno odejo do te mere, da je ne bi mogli pripravit za varno smučanje tekmovalcev. Mi smo vložili maksimalen trud, da bi tekmo obdržali, vendar je bila narava letos, po 23 letih, mnogo močnejša od nas. Kupci vstopnic bodo seveda dobili vrnjen denar pri prodajalcu, kjer so vstopnice kupili. Ne preostane nam nič drugega, kot da vas vse povabimo na 64. Pokal Vitranc naslednje leto.

Gregor Benedikt

FIS je ob tem potrdila, da odpadlega slaloma ne bo nadomeščala in da bo že naslednji teden potekalo finale svetovnega pokala v Saalbachu, kjer bo mali kristalni globus v slalomu pripadel Avstrijcu Manuelu Fellerju, ki ima pred zadnjo tekmo že neulovljivo prednost.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona