Fižol in stročnice: To je šest najbolj zdravih vrst

Stročnice [Foto: Vecteezy]

Fižol in stročnice: To je šest najbolj zdravih vrst

Fižol in stročnice so temelj zdrave prehrane in imajo številne koristi za zdravje. So bogat vir beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov ter so izjemno vsestranske v kuhinji. V nadaljevanju predstavljamo šest najbolj zdravih vrst fižola in stročnic, ki jih lahko vključite v svojo prehrano za izboljšanje zdravja in dobrega počutja.

1. Črni fižol

Črni fižol je priljubljena sestavina številnih jedi, predvsem v latinskoameriški kuhinji. Je bogat vir beljakovin in vlaknin, kar prispeva k dolgotrajnemu občutku sitosti. Črni fižol vsebuje tudi veliko antioksidantov, predvsem flavonoidov, ki pomagajo pri boju proti prostim radikalom v telesu. Poleg tega je dober vir železa, magnezija in folata, ki so ključni za zdravje srca in ožilja.

2. Leča

Leča je ena izmed najbolj hranljivih stročnic in je na voljo v različnih barvah, vključno z rdečo, zeleno, rjavo in črno. Je bogata z beljakovinami, vlakninami, železom in folati. Vsebuje tudi številne minerale, kot so magnezij, cink in kalij. Redno uživanje leče lahko pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja, saj ima nizek glikemični indeks. Prav tako lahko pomaga zniževati raven holesterola v krvi in izboljšuje prebavo.

3. Čičerika

Čičerika je glavna sestavina humusa in falafelov ter je zelo priljubljena v sredozemski in bližnjevzhodni kuhinji. Je odličen vir rastlinskih beljakovin in vlaknin, kar prispeva k zdravju prebavnega sistema. Čičerika je bogata tudi z železom, folatom, fosforjem in manganom. Njene hranilne snovi prispevajo k zdravju kosti, izboljšujejo delovanje možganov in podpirajo imunski sistem. Poleg tega je čičerika znana po tem, da pomaga pri uravnavanju telesne teže, saj daje dolgotrajen občutek sitosti.

4. Soja

Soja je edinstvena med stročnicami, saj vsebuje vse esencialne aminokisline, kar jo naredi popoln vir beljakovin. Je osnovna sestavina številnih vegetarijanskih in veganskih izdelkov, kot so tofu, tempeh in sojino mleko. Soja je bogata z izoflavoni, ki imajo antioksidativne lastnosti in lahko pomagajo pri zmanjševanju tveganja za nekatere vrste raka, predvsem raka dojke in prostate. Poleg tega lahko soja pomaga pri zniževanju ravni LDL holesterola in izboljšuje zdravje srca.

5. Rdeči fižol (Kidney Beans)

Rdeči fižol je še ena priljubljena vrsta fižola, ki se pogosto uporablja v enolončnicah, juhah in solatah. Je bogat vir beljakovin in vlaknin, kar prispeva k stabilizaciji krvnega sladkorja in izboljšanju prebave. Rdeči fižol vsebuje tudi veliko železa, folata in magnezija, kar je pomembno za zdravje srca in ožilja. Antioksidanti, ki jih najdemo v rdečem fižolu, pomagajo pri zaščiti telesnih celic pred poškodbami prostih radikalov.

6. Bob (Fava Beans)

Bob je manj znana, a zelo hranljiva stročnica, ki jo pogosto uporabljajo v sredozemski kuhinji. Je bogat vir beljakovin, vlaknin, železa in folatov. Bob vsebuje tudi veliko mangana, bakra in fosforja, ki so pomembni za zdravje kosti. Poleg tega je bob znan po svojih potencialnih koristi za možgane, saj vsebuje levo-dopa (L-dopa), predhodnik nevrotransmiterja dopamina. To lahko pomaga pri izboljšanju razpoloženja in kognitivnih funkcij.

Uživanje fižola in stročnic je odličen način za izboljšanje splošnega zdravja in dobrega počutja. Te hranilne sestavine so bogate z beljakovinami, vlakninami, vitamini in minerali, ki podpirajo zdravje srca, prebavnega sistema, kosti in možganov. Prav tako lahko pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja, zniževanju ravni holesterola in uravnavanju telesne teže. Vključitev teh šestih najbolj zdravih vrst fižola in stročnic v prehrano je preprost korak k bolj zdravemu življenju.

Portal24; Foto: Vecteezy