Forbes: Ruski milijarderji premoženje povečali za 152 milijard dolarjev

ByAna Koren

24. aprila, 2023

Forbes: Ruski milijarderji so lani premoženje povečali za 152 milijard dolarjev

Najbogatejši Rusi so v preteklem letu svoje premoženje povečali za 152 milijard dolarjev. K slednjemu so prispevale visoke cene naravnih virov in okrevanje po ogromnih denarnih izgubah, ki so jih doživeli takoj po začetku vojne v Ukrajini.

Rusija ima na seznamu 110 uradnih milijarderjev. 22 več kot leto prej, poroča ruska izdaja Forbes. Skupno premoženje ruskih bogatašev se je s 353 milijard dolarjev v letu 2022 povečalo na 505 milijard dolarjev.

Seznam bi bil daljši, če se ruskemu državljanstvu ne bi odpovedalo pet milijarderjev. To so ustanovitelj DST Global Jurij Milner, ustanovitelj Revoluta Nikolaj Storonski, ustanovitelj Freedom Finance Timur Turlov ter soustanovitelja JetBrains Sergej Dmitrijev in Valentin Kipjatkov.

Na lanske rezultate ocenjevanja so vplivale tudi apokaliptične napovedi o ruskem gospodarstvu. Skupno premoženje ruskih milijarderjev leta 2021, pred začetkom vojne, znašalo 606 milijard dolarjev.

Rusko gospodarstvo je padlo za 2,1 odstotka

Potem ko je predsednik Vladimir Putin 24. februarja lani ukazal vojakom v Ukrajino, je Zahod uvedel sankcije. Sankcije so uvedene proti ruskemu gospodarstvu in za nekatere njene najbogatejše ljudi. Uvedene sankcije veljajo kot najstrožji ukrep v moderni ruski zgodovini.

Putin je dejal, da poskuša Zahod uničiti Rusijo. Večkrat je ponovil tudi, da zahodne sankcije niso uspele uničiti ruskega gospodarstva ali celo preprečiti, da bi zahodno luksuzno blago končalo v Rusiji.

Rusko gospodarstvo se je leta 2022 pod pritiskom zahodnih sankcij skrčilo za 2,1 odstotka. Na svetovnih trgih, predvsem na Kitajskem, Indiji in Bližnjem vzhodu jim je vendarle uspelo prodati nafto, kovine in druge naravne vire.

Biznis24 Foto: Pexels (fotografija je simbolna)