Ford bo električna vozila delno financiral z odpuščanjem 8000 delavcev

Zdi se, da je zmanjšanje stroškov del načrta, ki ga je v začetku leta napovedal Fordov izvršni direktor Jim Farley. To je zmanjšanje stroškov poslovanja, povezanih z izdelki z notranjim izgorevanjem, za 3 milijarde dolarjev. Farley je v videoposnetku, ki ga je v četrtek zjutraj poslal zaposlenim, spregovoril o zmanjšanju števila delovnih mest.

Ford namerava v svojem oddelku Ford Blue ukiniti do 8000 delovnih mest.

Družba Ford Blue proizvaja vozila z notranjim izgorevanjem. Ford pa želi zmanjšati stroške poslovanja za 3 milijarde dolarjev in več denarja vložiti v razvoj električnih vozil.

Bloomberg poroča, da načrt še ni dokončan. Fordov tiskovni predstavnik pa je za Car and Driver povedal, da podjetje ne želi dajati komentarjev.

Po zadnjih navedbah anonimnih virov časopisa Detroit Free Press je Fordov izvršni direktor Jim Farley v videoposnetku, poslanem zaposlenim spregovoril o zmanjšanju števila delovnih mest. Viri trdijo, da Farley v videoposnetku ni zanikal zmanjšanja števila delovnih mest. Ponovil je tudi, da želi podjetje zmanjšati stroške. Fordov tiskovni predstavnik je potrdil, da je bil videoposnetek poslan svobodnemu tisku, vendar kopije videoposnetka še ni mogoče pridobiti.

Oddelek Ford Blue skrbi za proizvodnjo Fordovih vozil z motorji z notranjim izgorevanjem. 

Pri Fordu je trenutno zaposlenih približno 31.000 plačanih delavcev.

Fordov izvršni direktor Jim Farley je marca napovedal korenito prestrukturiranje družbe Ford, imenovano načrt Ford+. Z njim je ustanovil oddelek Ford Blue in oddelek Model e, ki se ukvarja z električnimi vozili. V okviru načrta je povečal tudi izdatke za električna vozila na 50 milijard dolarjev. V intervjuju za televizijo Bloomberg je dejal, da vozila temeljijo na naših osnovnih avtomobilskih dejavnostih. 

Pred tem je Farley februarja na konferenci družbe Wolfe Research v zvezi s Fordovimi operacijami ICE dejal: “Imamo preveč ljudi, preveč naložb, preveč zapletenosti in nimamo strokovnega znanja za prenos naših sredstev.”

Velike izgube v začetku leta 2022

Ford je v prvem četrtletju leta 2022 izgubil 3,1 milijarde dolarjev. Čeprav je k temu veliko prispevalo strmo zmanjšanje vrednosti njegovega deleža v zagonskem podjetju za električna vozila Rivian. Dobiček iz poslovanja je znašal 2,3 milijarde dolarjev, kar je manj kot v prvem četrtletju leta 2021, ko je znašal 3,9 milijarde dolarjev.

Družba Car and Driver se je za komentar obrnila na družbo Ford in prejela naslednji odgovor T. R. Reida, direktorja za korporativno komuniciranje in javno politiko.

“Špekulacij o našem poslovanju ne komentiramo. Kot smo že velikokrat povedali bi radi uresničili našo preobrazbo Ford+. Želimo voditi vznemirljivo in prelomno novo obdobje električnih in povezanih vozil. Preoblikujemo naše delo in posodabljamo našo organizacijo v vseh avtomobilskih poslovnih enotah in celotnem podjetju. Določili smo jasne cilje za našo stroškovno strukturo, da bomo popolnoma konkurenčni najboljšim v panogi.”