Ford napovedal spremembe za modele Bronco, Ranger in F-150 Lightning

ByA.K.

22. januarja, 2024 , ,
Ford Bronco Foto: Ford

Ford napovedal spremembe za modele Bronco, Ranger in F-150 Lightning

Ford, priznan ameriški avtomobilski proizvajalec, je nedavno napovedal pomembne proizvodne spremembe, ki bodo vplivale na modele Bronco, Ranger in F-150 Lightning. Omenjeni modeli in njihova različica Raptor so postali izjemno priljubljeni med potrošniki, kar je povzročilo izjemno visoko povpraševanje. V odgovor na to je Ford, da bi lahko sledil temu povečanemu povpraševanju uvedel tretjo proizvodno izmeno v svoji tovarni za sestavljanje v Michiganu. Ta sprememba bo ostala v veljavi v bližnji prihodnosti.

Zaradi dodane tretje izmene se je odprlo skoraj 900 novih delovnih mest, kar je velika novica za lokalno gospodarstvo v Dearbornu, kjer ima Ford svoj sedež. Skupno bo v tretji izmeni zaposlenih 1600 ljudi. 700 zaposlenih iz kompleksa Ford Rouge medtem predsestavlja obstoječe delovno silo.

Povečana bo tudi proizvodnja modelov Ranger in Bronco

V nadaljevanju letošnjega leta Ford načrtuje še dodatne spremembe, da podpre povečano proizvodnjo modelov Ranger in Bronco. Načrt je, da tri ekipe, delujoče v dveh izmenah, proizvajajo vozila sedem dni v tednu v tovarni za sestavljanje v Michiganu. To bi lahko bila odlična novica za evropske kupce. Doslej se je namreč pričakovalo, da bo na evropski trg prispelo le omejeno število teh vozil. Nova proizvodna prilagoditev pa bi lahko to situacijo spremenila.

Kljub obetavni prihodnosti za modele Bronco in Ranger pa zgodba za priznani F-150 Lightning ni tako rožnata. Ford je napovedal zmanjšanje proizvodnje električnih tovornjakov, s čimer bo tovarna Rouge Electric Vehicle Center upočasnila proizvodnjo za eno izmeno od 1. aprila dalje. To odločitev so sprejeli po tem, ko se je prodaja F-150 Lightning v tretjem četrtletju 2023 zmanjšala za 45,8 odstotka.

Posledično bo 700 zaposlenih premeščenih v tovarno za sestavljanje v Michiganu. Drugi bodo razporejeni na različne vloge v kompleksu Rouge ali v drugačne Fordove tovarne na jugovzhodu Michigana. Podjetje preučuje možnost ponujanja “posebnega programa spodbud za upokojitev” v skladu s pogodbo Ford-UAW iz leta 2023.

Ford si prizadeva prilagoditi “proizvodnjo in strankam ponuditi izbiro, hkrati pa uravnoteži rast in dobičkonosnost,” je povedal izvršni direktor Jim Farley. Poudaril je tudi svetlo prihodnost potrošniških električnih vozil. Slednja se obeta z napovedjo prihoda naprednih digitalnih električnih vozil in dostopom do Teslinega polnilnega omrežja.

Ford je lani razkril, da je na vsakem prodanem električnem vozilu izgubil 36.000 dolarjev. Ford je omenjeno priznal kot izziv za to tržno nišo. Kljub temu finančni direktor John Lawler vztraja, da rast segmenta električnih vozil še vedno poteka, čeprav počasneje od pričakovanj industrije. V tej luči se Ford osredotoča na “pravo mešanico” hibridov in električnih vozil ter poudarja svojo zavezanost k dobičkonosnosti v tej rastoči panogi.

vir; Foto: Ford; Portal24