Foreign Affairs: Možna scenarija za konec vojne v Ukrajini

ByAna Koren

17. aprila, 2023 , ,
Uničen ruski tank, vojna v Ukrajini [Foto: Pexels]

Foreign Affairs: Možna scenarija za konec vojne v UKrajini

Pesimizem o možnostih ukrajinske zmage v agresiji na v Ukrajino pred letom ni bil nerazumen. Rusija je imela veliko premoč v številu vojakov ter v količini in kakovosti orožja. Ukrajinska vojska pa se zdaj pripravlja na spomladansko ofenzivo in na podlagi lekcij zadnjih 13 mesecev je ukrajinska pot do zmage povsem verjetna. Kijev in njegovi podporniki pa vseeno menijo, da to ne bo popolna zmaga.

Težave za Rusijo

Dlje kot bo trajala vojna, večje bodo težave za Rusijo. Tudi ob velikem vojaško sposobnem prebivalstvu Rusije, se njihove izgube ocenjujejo med 180.000 in 250.000, kar pomeni, da zahtevajo visok davek.

Poleg tega se zmožnost mobilizacije večjega števila vojakov morda sploh ne bo izkazala za odločilno. Napad na Bahmut, ki se je začel avgusta in se kljub ogromnim žrtvam nadaljuje, postavlja trditev, da se je ruska vojska kaj naučila iz zgodnjih napak in se začela bojevati pametneje, postavlja v čudno luč. Podobno so se končali večkratni napadi na kraje, kot so Kamjanka, Vuhledar in Avdiivka. Kljub velikemu številu vojakov (mnogi so bili na novo mobilizirani), so se namreč končali porazno in z velikimi izgubami.

Tu je tudi vprašanje morale, ki ga je nemogoče kvantificirati, a je v vojni ključno. Za razliko od Rusov Ukrajinci branijo svojo domovino pred vsiljivci in vedo, da lahko izguba vojne povzroči izgubo njihove države. Ukrajinske enote so zato veliko bolj odločne. Odločenost so pokazale s pogumnim upiranjem neusmiljenim napadom v Bahmutu, Avdiivki in Vuhledarju. Precejšnje izgube je utrpela tudi ukrajinska vojska, a ravno tu je pomembna morala: v vojni bo več trpljenja in večjih žrtev prestala tista stran, ki ima več morale.

Obsežno usposabljanje

Tudi Ukrajina se je začela obsežno usposabljati s pomočjo z Zahoda. Do začetka leta 2022 so ZDA izurile 23.000 ukrajinskih vojakov, Britanija 2000 in Kanada 35.000. ZDA nameravajo leta 2023 v Nemčiji usposabljati 2500 Ukrajincev mesečno.

Velika Britanija, ki je lani poleti usposobila skoraj 5000 Ukrajincev, si je zadala cilj 20.000, nova vojaška misija EU za pomoč Ukrajini pa upa, da bo usposobila 15.000 Ukrajincev. 

Povečale so se tudi pošiljke zahodnega orožja, tako po vrednosti kot po prefinjenosti. Oborožitev vključuje protitankovske rakete in protiletalske sisteme, ki se izstreljujejo z ramena, oklepne transporterje, oklepne transporterje, topništvo, samohodne havbice, protibaterijske radarje, sisteme zračne obrambe, brezpilotna letala. itd.. Zahvaljujoč državam Nata, ki so bile nekoč del Varšavskega pakta, tudi tanke iz sovjetske dobe.

Zdaj je veliko odvisno od uspeha prihajajoče ukrajinske ofenzive

Nedavne namestitve ukrajinskih in ruskih vojakov ter gradnja ruskih obrambnih linij kažejo, da bi se lahko ukrajinska ofenziva osredotočila na prodiranje proti jugu, v dele province Zaporožje, da bi odrezala ruski kopenski koridor do Krima. V ta namen bo Ukrajina verjetno okrepila napade na ruska oporišča in oskrbovalna skladišča ter na železniške oskrbovalne proge. Gre za glavne stebre ruske vojaške logistike, ki potekajo skozi Tokmak, kjer je glavno vozlišče v Zaporožju, južno do Melitopola in naprej do Khersona in na Krim.

Ukrajina se bo okrepila in zajela območje Melitopolja. Če bodo ukrajinske sile dosegle Berdjansk ali Mariupol, ključni pristanišči na obali Azovskega morja, bodo odrezale ruske sile, s čimer bodo povečale njihovo ranljivost in otežile oskrbo in obrambo Krima. Če bo most v Kerški ožini v celoti popravljen do julija, kot je načrtovano. Alternativni vektor napada bi lahko bil iz Hersona proti Krimu, čeprav bi to zahtevalo težko prečkanje reke Dneper. 

Še en scenarij

Izid si lahko predstavljamo na različne načine, vendar je treba upoštevati dva scenarija. V prvem bi se Rusija umaknila na bojne črte pred invazijo, obdržala bi Krim in Donbas, ki je bil okupiran pred vojno. 

Po drugem scenariju bi Ukrajina vrnila celotno Zaporožje in s tem obalo Azovskega morja ter Herson, vključno s tistim delom črnomorske obale, ki ga je okupirala Rusija. Rusija bi obdržala Krim in večji del Donbasa, provinco Lugansk in del province Doneck, ki ga nadzira, odrekla pa bi se kopenskemu koridorju do polotoka, ki ga ima zdaj prek južnih delov provinc Doneck in Zaporožje.

Tudi zadnji scenarij bi bil pomembna ukrajinska zmaga. Putinov načrt, da bi v Kijevu postavil kvizlinško vlado in razdelil Ukrajino s priključitvijo njenega severa, vzhoda in juga, vključno z obalo Črnega in Azovskega morja, bi propadel. Prav tako ni bil njegov lažni poskus lanskega septembra, da bi priključil province Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje, od katerih je tri takrat le delno nadzoroval. 

Ukrajina bi obdržala približno 93 odstotkov ozemlja pred invazijo in približno 89 odstotkov ozemlja pred letom 2014. Čeprav bi bila rešitev v tej smeri daleč od idealne, bi Ukrajini prihranila nadaljnje smrti in uničenje. Ukrajini bi to omogočilo nadaljevanje ogromne naloge povojne obnove. 14 milijonom beguncem in notranje razseljenim osebam pa bi to omogočilo vrnitev domov.

Ukrajinci bi to razumeli kot izdajo

Ukrajinci bi ta izid razumeli kot izdajo, vendar ni tako. Tudi v teh okoliščinah bi stalna vojaška pomoč Zahoda, izkušnje, pridobljene v tej vojni, in znanje Rusije, da se bodo Ukrajinci borili, in to dobro, Kijevu zagotovili močno zmogljivost za samoobrambo. 

Tudi če se bo moral na koncu zadovoljiti s politično rešitvijo, ki zahteva koncesije, si Putin ne bo mogel podrediti Ukrajine, odrezati velikih delov njenega ozemlja, vključno z obalo, in jih priključiti Veliki Rusiji. Ko se je začela vojna, je kazalo, da mu bo vse to, in morda še več, tudi uspelo. Zdaj je ukrajinska zmaga, tudi če ne ustreza kijevskemu idealu, postala ne samo možna, ampak tudi verjetna.

vir Foto: Pexels