Foreign Policy: EU pusti Madžarski in Poljski spodkopavati demokracijo

Prihajajoče volitve na Poljskem razkrivajo globoke razpoke v demokratičnih temeljih. Evropska unija pa medtem zaradi kršenja pravnih norm povečuje pritiske na Madžarsko in Poljsko. V srednji in vzhodni Evropi se demokracija spopada z več izzivi, med katerimi je (ne)svoboda medijev ena ključnih težav.

Na Poljskem so kljub škandalom, ki pretresajo sedanjo administracijo, volitve prihodnji mesec večinoma zasnovane okoli kontroverznega referendumskega vprašanja o domnevni agendi EU glede spodbujanja nezakonitih migracij v državi. Predsednik vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS), Jaroslaw Kaczynski, se obnaša podobno kot njegov madžarski kolega, premier Viktor Orban, z vzpodbujanjem strahu pred tujim vmešavanjem.

Nadzor nad državo in družbo

Tako poljska kot madžarska vlada sta utrdili svoj nadzor nad državo in družbo s pomočjo trojne strategije. Prvič, klientelistična korupcija je postala ključ za vzdrževanje gospodarske moči in zatiranje političnih ter gospodarskih nasprotnikov. Drugič, nadzor nad mediji, ki služijo kot orodje za krepitev podpore vladi in zatiranje opozicijskih glasov. In tretjič, vladi manipulirata z volilnimi pogoji preko kupovanja glasov ter ekonomske in politične prisile, kar škoduje integriteti volitev.

V ozadju teh trendov Evropska unija ne sedi križem rok. Lani je Evropska komisija prvič sprožila mehanizem pogojevanja vladavine prava proti Madžarski kot odgovor na njeno nazadovanje demokracije. Ta ukrep, namenjen zaščiti proračunskih in finančnih interesov EU v primeru kršitev pravne države, je privedel do zmanjšanja finančne podpore Madžarski in Poljski. Bruselj je tako Madžarski odrekel skoraj 28 milijard evrov, medtem ko je bil Poljski onemogočen dostop do več kot 35 milijard evrov sredstev za okrevanje zaradi covida.

Čeprav EU zaostruje svoje ukrepe, se zdi, da ta odločenost za uporabo finančnih sredstev kot vzvoda ne bo verjetno pripeljala do sprememb v obnašanju vlad strank Fidesz ali PiS, kot je bilo prvotno upano v Bruslju. Takšne razmere nakazujejo na globlje težave v demokratičnih sistemih v srednji in vzhodni Evropi, ki se zdijo daleč od rešitve.

Politična krajina Madžarske in Poljske

Politična krajina Madžarske in Poljske je vse bolj zaznamovana z nezakonitimi in prikritimi dejavnostmi vodilnih strank Fidesz in Zakon ter pravičnost (PiS). Stranki vodita Viktor Orban in Jaroslaw Kaczynski. Obe stranki sta uspešno spremenili politični teren, da bi nasprotnike postavili ob stran in utišali kritična stališča. Kljub subtilnosti njunih taktik je vpliv na demokratične institucije globok, česar mnogi po Evropi ne razumejo v celoti.

Na Poljskem je klientelizem, ki ga podpira PiS, omogočil sorodnikom in zaveznikom stranke, da so prevzeli ključne vladne položaje in tako pomagali Kaczynskemu vzdrževati krhko koalicijo. Na Madžarskem Orbanova monopolizacija državnih virov in ključnih gospodarskih sektorjev služi utrjevanju njegove oblasti. Tuja podjetja pa medtem vse bolj poročajo o sovražnih prevzemih s strani vlade in uporabi tožilstva za ustrahovanje nasprotnikov.

Osrednja značilnost teh avtoritarnih praks je okupacija medijskega prostora. Slednje vodilnim strankam omogoča, da utišajo ali kastrirajo medije, neodvisne od vlade. Na Poljskem je PiS spremenil javno radiodifuzijo in televizijo v instrument državne propagande. Državni naftni gigant PKN Orlen pa je medtem prevzel medijsko organizacijo Polska Press. Kot rezultat, Daniel Obajtek, tesen politični zaveznik Kaczynskega, zdaj nadzoruje velik del poljske medijske krajine. Slednje pa stranki PiS omogoča, da krepi svojo politično pripoved in diskreditira opozicijske voditelje, kot je Donald Tusk, pred prihajajočimi volitvami.

Medijski prostor

Na Madžarskem, kjer sta internetna portala Origo in Index nekoč veljala za stebre neodvisnega novinarstva, so zadeve še slabše. Po prevzemu s strani poltronov, povezanih s poslovnežem Miklosom Vaszilyjem, sta oba portala izgubila svojo neodvisnost. Origo je zdaj jasno naklonjen vladi, obtožujejo ga tudi širjenja teorij zarote. Index pa je po množičnem odstopu svojih novinarjev prenehal s kritikami madžarske vlade.

Neodvisne medijske hiše, kot je Klubradio, so bile prisiljene zapreti svoja vrata pod pretvezo “dovoljenjskih težav”. Težave pa je povzročila državna organizacija, ki je preplavljena z uradniki, povezanimi s stranko Fidesz.

Vzorec se ne konča na Madžarskem. V obeh državah se nacionalni organi za konkurenco in politično ujeti medijski sveti uporabljajo za podporo provladnim medijem. Srednjeevropska fundacija za tisk in medije je jasen primer. V tem primeru je bilo več kot 400 medijskih hiš prenesenih pod fundacijo, ki podpira stranko Fidesz.

Zoltan Vargo, eden redkih preostalih neodvisnih medijskih voditeljev na Madžarskem, je postal tarča nadlegovanja in je bil celo nadzorovan z vohunsko programsko opremo Pegasus, za katero se trdi, da jo je naročila vlada.

Pravna sivina

Medtem ko se EU trudi nasloviti to vprašanje s spreminjanjem svojih direktiv, sta tako Madžarska kot Poljska izkoristili pravno sivino. Direktiva EU o avdiovizualnih medijskih storitvah, na primer, nalaga formalne zahteve, ki jih je mogoče obiti z ustvarjalnim tolmačenjem nacionalne zakonodaje.

To pušča EU v težkem položaju. Kljub občasnemu poskusu nasprotovanja neformalnim avtoritarnim praksam, kot sta jih uporabljala Orban in Kaczynski, so prizadevanja EU doslej neuspešna. Oba voditelja namreč trdita, da spoštujeta zakonodajo EU.

V luči teh dogodkov je potrebno temeljito preučiti pristop EU, da bi zagotovili spoštovanje temeljnih demokratičnih vrednot v vseh državah članicah.

Da bi se Poljska in Madžarska vrnili na pot svobode in demokracije, strokovnjaki pozivajo Evropsko komisijo, naj sprejme večplasten in trajnosten pristop. Priporočeni ukrepi vključujejo takojšnje pravne ukrepe proti vladama obeh držav, začasno ustavitev vseh sredstev EU in bolj učinkovito izvrševanje pogojev, določenih za članice EU.

Pozitiven korak na Madžarskem

Madžarska vlada se je pred kratkim zavezala, da bo zmanjšala delež javnih razpisov z enim ponudnikom pod 15 odstotkov. Čeprav je ta korak pozitiven, analitiki opozarjajo, da to ne bo odpravilo sistemske korupcije v državi. Izražajo zaskrbljenost, da bi lahko zavezniki premierja Orbana še vedno neformalno obšli ta pravila. Slednje bi se izvedlo tako, da bi sceno vstopili lažni ponudniki, ki bodo posnemali “konkurenco” na trgu. Javna naročila bodo na koncu še vedno končala v rokah premierjevih zaveznikov.

V luči nedavnih dogodkov, povezanih z zajetjem medijev in regulativnega okvira EU, je pomembno, da Evropska komisija bolje opredeli neformalne moči, da bi zaščitila integriteto skupnega trga in svobodo govora. Poudarjeno je bilo, da bi morala komisija v celoti izkoristiti svoja pooblastila glede konkurenčnega prava in državne pomoči, da bi učinkovito naslovila te težave.

Kljub argumentom nekaterih deležnikov v Bruslju, da EU nima dovolj moči za boj proti demokratičnemu nazadovanju, strokovnjaki trdijo, da obstaja cela vrsta orodij, ki so na voljo, in da ni potrebe po nenehnem uvajanju doktrinarnih novosti vsakič, ko se pojavi problematično območje v državi članici.

Kritiki trdijo, da mora EU odločno ukrepati in izkoristiti vsa razpoložljiva orodja v odnosih z administracijami, ki nočejo spoštovati pravil evropskega bloka. Predlagani trdi pristop je namenjen ohranjanju demokracije v Poljski in Madžarski, da se zagotovi spoštovanje evropskih vrednot in pravil v celotni uniji.

vir Foto: PiS X

Portal24