Fortune 500: Energetski velikani so vodilni pri evropskem finančnem uspehu

ByB.O.

9. novembra, 2023

Fortune 500: Energetski velikani so vodilni pri evropskem finančnem uspehu

Na novo objavljenem seznamu Fortune 500 Europe, ki ocenjuje finančno uspešnost najboljših podjetij na celini, prevladujejo energetska podjetja. Prvi seznam razkriva, da so energetska podjetja učinkovito izkoristila rast cen energije. Hkrati so k njihovim znatnim dobičkom prispevale omejitve pri oskrbi. Posledično so ta podjetja dosegla prevladujoč položaj v evropskem gospodarstvu.

Seznam Fortune 500 Europe vključuje podjetja iz 24 različnih držav, med katerimi je tudi Rusija. Ta podjetja so skupaj ustvarila 13,9 bilijona ameriških dolarjev prihodkov. Ta vsota presega BDP Nemčije za več kot trikrat. Čeprav je ta številka velika, ne dosega 18,1 bilijona ameriških dolarjev prometa na lestvici Fortune 500 in 41 bilijonov ameriških dolarjev na svetovni lestvici.

Evropska podjetja so se izkazala z odpornostjo sredi zahtevnega finančnega leta, ki ga je zaznamoval konflikt v Ukrajini in njegov vpliv na stroške energije. Nemčija ostaja gospodarska velesila z 80 podjetji na seznamu, med katerimi sta tudi podjetji Volkswagen in Uniper, obe na prvih treh mestih. Kljub strahovom o upočasnitvi gospodarske rasti Nemčija ohranja status evropskega gospodarskega velikana.

Ruski Gazprom je kljub zahodnim sankcijam na osmem mestu, kar kaže na njegovo pomembno vlogo na evropskem trgu.

Na vrhu seznama je britanski Shell, ki bo leta 2022 z osupljivimi 381 milijoni dolarjev prihodkov največje evropsko podjetje. Francoski TotalEnergies se poleg britanskega BP uvršča visoko med druge energetske velikane. Podobno vidno mesto zaseda tudi Electricité de France, kar poudarja donosnost sektorja. Ta položaj pomeni pomemben vpliv na evropsko gospodarstvo.

Seznam Fortune 500 Europe 2023:

  • Shell (Združeno kraljestvo)
  • Volkswagen (Nemčija)
  • Uniper (Nemčija
  • TotalEnergies (Francija)
  • Glencore (Švica)
  • BP (Združeno kraljestvo)
  • Stellantis (Nizozemska)
  • Gazprom (Rusija)
  • Mercedes-Benz Group (Nemčija)
  • Electricité de France (Francija)

Bančni in finančni sektor se uvršča nižje

Nasprotno pa se bančni in finančni sektor uvršča nižje, saj ga zavira počasen trg združitev in prevzemov. Banka Banco Santander (Španija) je na 21. mestu, banka BNP Paribas (Francija) na 27. mestu in banka HSBC Holdings (Združeno kraljestvo) na 28. mestu.

Kljub skromni prisotnosti na vrhu seznama prevladujejo finančna podjetja po številu, saj se jih je na seznam uvrstilo kar 84. Drugi pomembni sektorji so gradbeni materiali s 30 podjetji, hrana in pijača s 27 podjetji ter trgovina na drobno s 25 podjetji, ki so vsi zastopani med 500 največjimi evropskimi podjetji.

Scott DeCarlo, urednik seznama pri Fortune, ugotavlja, da so se evropska podjetja v preteklem poslovnem letu soočala z mnogimi izzivi. Med njimi je tudi trajajoči konflikt v Ukrajini, ki je izrazito vplival na izdatke za energijo. Poleg tega so se spopadala z gospodarsko nestanovitnostjo zaradi povišane inflacije in obrestnih mer.

Kljub tem izzivom pa so nekateri sektorji zaradi povečanega povpraševanja potrošnikov po COVID-19 uspeli, trajnost pa je ostala v ospredju. DeCarlo opaža, da se te evropske velesile nenehno razvijajo in prilagajajo. Njihov cilj je uspeti v nestabilnih geopolitičnih in gospodarskih razmerah. Ta dinamika odraža raznolikost prebivalstva celine in spekter njenih izzivov.

Združeno kraljestvo

Združeno kraljestvo je s 76 podjetji na seznamu Fortune 500 na drugem mestu za Nemčijo. Ta podjetja iz Združenega kraljestva skupaj prispevajo več kot 2 milijardi ameriških dolarjev (1,87 milijarde evrov) k skupnim prihodkom na seznamu, kar je več kot 15 odstotkov.

Med pomembnejšimi britanskimi podjetji na seznamu so Tesco s 34, BT Group s 152, Diageo s 188, Marks & Spencer z 255, John Lewis Partnership z 274 in BBC Group s 436. Združenemu kraljestvu in Nemčiji sledi Francija z 71 podjetji na seznamu, Nizozemska s 37 in Švica s 36 podjetji.

Med evropskimi podjetji Fortune 500 je 35 podjetij, ki jih vodijo ženske, kar predstavlja 7 % vseh podjetij. To je več kot 5,8 odstotkov izvršnih direktoric v Fortune Global 500, vendar manj kot 10,4 odstotkov v Fortune 500 v ZDA.

Podjetja na seznamu v povprečju obstajajo že 108 let, kar kaže na njihovo dolgoletno prisotnost na trgu. Anheuser-Busch InBev je najstarejše podjetje na seznamu, ki je nastalo leta 1366 v Nemčiji.

Vir

foto: Pexels

Biznis24