Slovenska delegacija na forumu v New Yorku: Vprašanja glede stroškov in vloge udeleženk

Med 10. in 19. julijem je v New Yorku potekal Visoki politični forum o trajnostnem razvoju, katerega se je udeležila tudi slovenska delegacija pod vodstvom ministrice Sanje Ajanović Hovnik. Poleg nje so forum obiskale še štiri uslužbenke ministrstva: Mateja Mahkovec, Nika Benedik, Maja Dimitrovski in Simona Hočevar. Čeprav so teme foruma obsegale širok spekter od dostopa do vode, čiste energije do urbanega razvoja in post-covid sveta, je sestava slovenske delegacije vzbudila vrsto vprašanj.

Prvo in glavno vprašanje, ki se je pojavilo, se nanaša na strokovnost in pristojnost udeleženk iz Slovenije. Predvsem je bil poudarek na Niki Benedik, saj je po informacijah TV Slovenija zaposlena na ministrstvu, kjer se ukvarja izključno s pogajanji s sindikati. Kako se torej njena vloga prepleta s tematikami, obravnavanimi na tako prestižnem globalnem forumu?

Ministrstvo za javno upravo je v odgovoru za TV Slovenija poudarilo, da so “delovna področja visoko usposobljenih uslužbenk, ki opravljajo najzahtevnejša dela, povezana s tematiko zasedanja”. Poudarili so tudi, da so njihova siceršnja delovna področja povezana s ključnimi temami foruma, kot so vloga občin, povezovanje družbe, vzpostavljanje partnerstev med vladami, inovativni pristopi in priprava zakonodaje s pomočjo stroke.

Ostajajo odprta vprašanja

Vendar je tudi s tem odgovorom ostalo odprto vprašanje glede konkretne vloge in prispevka vsake posamezne udeleženke na forumu. Medtem ko so nekateri opozorili, da sicer opis nalog udeleženk ne prinaša konkretne obrazložitve njihove prisotnosti v New Yorku, so iz ministrstva poudarili, da je bila prisotnost vseh delegatk upravičena glede na vsebinsko širino foruma.

Drugo vprašanje, ki se postavlja, je glede stroškov potovanja. Za 15-dnevno pot, ki je obsegala desetdnevni forum, je bilo porabljenih nekaj več kot 33.000 evrov. Ta znesek vključuje potovalne stroške, hotelske nastanitve in dnevnice udeleženk. Na ministrstvu so poudarili, da so ravnali varčno, kar potrjujejo z izbiro letalskega prevoza in trizvezdničnega hotela.

Ob tem pa se postavlja osrednje vprašanje, ki ga je izpostavila tudi TV Slovenija: ali je bilo potrebno potovati v Ameriko in zapraviti 33.000 evrov, če so bile udeleženke zgolj slušateljice? Dejstvo, da je bila udeležba na forumu mogoča tudi prek videopovezave in da so bile vse razprave in predavanja digitalno dostopne, to vprašanje postavlja v še bolj kritično luč.

Konec koncev je bil forum, čeprav izjemno pomemben, digitalno dostopen, kar je razvidno tudi s spletne strani Organizacije združenih narodov, kjer so objavljeni posnetki vseh zasedanj in dogodkov.

V prihodnjih dneh lahko pričakujemo nadaljnjo obravnavo te tematike v slovenskih medijih, saj javnost želi razumeti upravičenost stroškov potovanja in konkretne vloge vsake posamezne delegatke na tako pomembnem globalnem dogodku.

vir Foto: STA Portal24