Franci Matoz je odstopil z mesta neizvršnega direktorja in predsednika upravnega odbora DUTB-ja. Nekaj minut po potrditvi nove vladne ekipe v DZ-ju je ministru za finance odstopno izjavo poslal generalni direktor Fursa.

Matoz

“Vodenje DUTB-ja mi je bilo v izziv in zadovoljstvo. Verjamem, da smo v zadnjem letu naredili veliko dobrega za državo Slovenijo. Svojemu nasledniku želim kakovostno delo in uspešen zaključek življenjske dobe družbe,” je ob podaji odstopne izjave pojasnil Matoz.

Matoza je vlada Janeza Janše za neizvršnega direktorja DUTB-ja imenovala konec julija lani, nato so ga neizvršni direktorji izvolili za predsednika upravnega odbora. Vlada je takrat po odpoklicu Franca Doverja in Marka Tišme za neizvršnega direktorja imenovala še Gregorja Planteua, medtem ko ti dve mesti še zasedata Aleksander Lozej in Alenka Urnaut Ropoša.

DUTB

DUTB se konec letošnjega leta poslavlja. Leta 2015 novelirani zakon o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank namreč določa, da DUTB 31. decembra 2022 preneha obstajati. Ne glede na to določilo pa lahko vlada  DZ predlaga ukinitev DUTB-ja, če DUTB proda več kot 75 odstotkov prevzetih obveznosti.

Odstopil tudi Ivan Simič

“Sporočam vam, da sem po glasovanju v Državnem zboru Republike Slovenije ministru za finance poslal svoj odstop s položaja generalnega direktorja Finančne uprave Republike Slovenije,” je na Twitter po glasovanju o novi vladi v DZ-ju zapisal Ivan Simič.

“V začetku junija bomo dobili novo vlado. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral svojo ekipo. Kot sem že napovedal, bom takrat odstopil. To pomeni, da se umikam z odhajajočo vlado, novemu finančnemu ministru pa omogočam, da si izbere novega direktorja Fursa, ki bo ustrezal njegovim merilom.” 

Golobove navedbe o nekompetentnih ljudeh na vodstvenih položajih pa po Simičevem prepričanju ne držijo. “Menim, da bo sam imel kar nekaj težav, da bo našel kompetentne,” je ocenil in dodal, da ne moreš biti uspešen direktor Fursa, če nimaš popolnega zaupanja finančnega ministra in predsednika vlade. “Golobova izjava je pokazala, da tega zaupanja ni.” 

Ivan Simič

Vlada Janeza Janše je Ivana Simiča na čelo Fursa kot vršilca dolžnosti generalnega direktorja imenovala junija lani.  

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: Matej Leskovšek